Gör en perfekt äggröra

21 september
-
Sol ute,
Sol inne,
Sol i hjärta,
Sol i sinne!
 
Lördag morgon, vad är godare än en toast med äggröra och bacon när man stiger upp?
Att göra en riktigt god äggröra är en konst, väl värt att träna på. Passa på nu när hösten är här, öva dig fram under helgerna, till den perfekta äggröran!
Knäck äggen i en kastrull, tillsätt smör en skvätt grädde samt salt och peppar. Vill du smaksätta med finhackad gräslök, lite tryffel eller tabasco så gör det nu. Sätt sedan på spisen, relativt låg värme och rör sakta med en träspatel tills äggen börjar koagulera. Upprör med rörandet och låt äggen stelna i ett tunt lager vid botten, skrapa upp och låt koagulera på nytt. Rör inte hela tiden, ägröran skall inte bli fingrynig utan bilda sjok. Tag bort kastrullen från värmen innan äggröran stelnat helt, det är viktigt att den förblir krämig och inte torr. Om du vill ha den extra krämig så spara lite av grädden och tillsätt på slutet.
 
Tillbehören kan varieras i det oändliga, jag valde mitt nyrökta fläsk från förra helgen, men vad sägs annars om tex stuvad spenat, brissling eller sardiner i tomat, vita bönor, prinskorv, "bangers" och mashed potatoes, bakade tomater, räkor och rödlök, lax & lax i alla dess former, stekt kycklinglever, rökt renkött... Vi har många fina lördagsmornar framför oss!
 
 
 
Äggröra & bacon på toast   2 port
 
3   st ägg
40 gr smör
1   dl gräddesaltvitpeppar från kvarn
6   skivor lättrökt sidfläsk utan svål
2   skivor vitt surdegsbröd
dijonsenap till servering
 
1. Knäck äggen i en kastrull. Fyll på med grädde och klicka i smöret. Krydda med salt och peppar.
 
2. Stek hastigt de rökta fläskskivorna gyllenbruna och knapriga.
 
3. Ställ kastrullen med äggen över värmen och låt dem börja koahulera. Vänd runt i botten med en träspatel, låt koagulera igen och rör om i botten. Fortsätt tills du har en krämig äggröra.
 
4. Rosta bröden och servera genast alltsammans riktigt varmt. Lite dijonsenap vid sidan är ett gott komplement.
Att dricka till föreslår jag, beroende på tillfället, en het kopp te, en kall Pale Ale eller en härligt het Bloody Mary.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram