Äppelbrässerad högrev med savoykål & schalottenlök
Gratäng på jordärtskockor och potatis samt hälleflundra grillad på planka
Terrine på lax och kummel fylld med skaldjur
Syltade nypon och Nyponmarmelad
Veckans vintips - Flor del Montgó 2011
Flor del Montgó 2011 - köp en låda!
Flor del Montgo (Systembolagets nr 74592) kostar hela 828 kr men då får man å andra sidan en hel låda - 12 flaskor - vin. Mer vin för så lite pengar finns nog inte att uppbåda på bolaget. Vinet kommer från Cariñena i Aragonien i nordöstra Spanien och är gjort på Garnacha, den druva som fransmännen kallar Grenache, från vinstockar som är över 40 år gamla. Stockarnas ålder märks på vinet som är fullmatat med mörka bär (körsbär, mogna svarta vinbär och kråkbär) och choklad i såväl doft som smak men ändå kännetecknas av balans och finess. Passar perfekt nu på hösten och kan nog lagras men jag tror inte att det blir speciellt mycket bättre så köp en låda (det ligger i beställningssortimentet så det måste beställas) och drick den under vintern! Vinet kan också handlas styckevis men kostar då 89 kr per flaska.
Mer information från Systembolaget hittar ni här .
Fiskfond
Creme vichyssoise med löjromstoast
Ungsbakad lättgravad röding med rostad purjolök & hasselnötter
Ångad kummel med västkustratatouilles
Rilette på rådjur & rimmat fläsk med rödlöksmarmelad
Chokladpudding
Sojamarinerad lax med rimmad gurka, forellrom, tapioka och pepparrot
19 oktober 2012
-
Lax är oftast lika god att äta rå som tillagad. Självklart är det viktigt att den är riktigt färsk och vill man vara på den säkra sidan kan det vara klokt att frysa laxen ett dygn innan man använder den. Detta för att slippa oroa sig över eventuella parasiter i det råa fiskköttet. Traditionellt så gravar vi lax med socker och salt. Här är en variant med soja som ger en väl avvägd smakbrytning tillsammans med laxen och lite pepparrot.
Anrättningen blir i sin helhet en variation på sashimi där pepparroten och sojan får vara med redan i marineringen. Genom att marinera de kokta tapiokakulorna i soja så förstärker vi dessa smaker ytterligare och tapiokakulorna får också en härlig konsistens som ”leker” i munnen tillsammans med forellrommen. Gurkan och äpplena bilder smakbrytare som är friska och fräscha.
Veckans vintips - Clotilde Davenne - Bourgogne Blanc 2011
Clotilde Davenne var tidigare vinmakare hos Jean Marc Brocard i Chablis men gör nu sina egna viner i Chablis, Bourgogne samt i den ofta underskattade appelationen St Bris. Hennes egna chabliser är kraftfulla men ändå eleganta och hennes vanliga vita Bourgogne är härligt frisk och fruktig med toner av gröna äpplen, citrus, lite ek och en hel del mineral. Helt torrt men med en livfull liten ton av fruktsötma i eftersmaken. Passar perfekt till säsongens skaldjur.
Bolagets presentation hittar ni här .
I beställningssortimentet hittar ni förresten även hennes Sauvignon St Bris 2010, visserligen från Bourgogne men gjort på Sauvignon Blanc, precis som i det närbelägna Sancerre. Massor av vin för 94 kr. Systembolagets varunummer 70241.
/Christer
Älgfärsbiffar med rotsakspuré
Dolly O'Dare
Friterad camembert
Rödvinskokta äpplen
Älglever i gräddsås med rårörda lingon
Stekta gröna tomater
Ugnstekt hälleflundra i tunna skivor med juliennegrönsaker och; persiljesmörsås
Karamelliserade svartrötter med dill, på puré, serverat med rostad paranöt och balsamvinäger
Veckans vintips - Chateau Bouscassé, Madiran
I sydvästraste Frankrike, söder om Bordeaux i distriktet Madiran, görs några av världens bästa viner av den synnerligen egensinnige vinmakaren Alain Brumont. Brumonts prestigeviner är kraftfulla och komplexa men hans "vanliga" Chateau Bouscassé är också ett härligt exempel på vad den tjockskaliga och kärva tannat-druvan kan åstadkomma - i rätt händer. I Bouscassé är tannat utblandad med cabernet sauvignon och cabernet franc och har fått en liten touch av ek.
Vinet är mörkt, faktiskt nästan svart, och doften präglas av mörka bär, örter, lakrits och lite rökta, köttiga toner. Smaken är fyllig, stram och har en lite bitter strävhet men koncentrationen av vinbär och björnbär är härlig. Vinet kan lagras uppemot 10 år men kan redan i dag avnjutas (gärna dekanterat någon timme innan) till en rejäl kötträtt.
Bolagets presentation hittar ni här .
/Christer
Fisk- och hummersoppa med rouille samt rostat bröd
Fisk- & hummersoppa med rouille samt rostat bröd 4 port
2 lit hummerbuljong
4 små potatisar
1 morot
1/3 purjolök
1 stjälk blekselleri
1 klyfta vitlök
200 gr fiskkött utan skinn
2 dl vitt vin
300 gr krossade tomater
1 stjärnanis
1 krona krondill
1 nypa torkad chili
salt
peppar från kvarn
8 skivor vitt bröd
150 gr riven gruyere
Rouille att servera till
1. Ansa och finhacka grönsakerna samt potatisen.
2. Fräs grönsaker och kryddor i lite olivolja. Tillsätt vinet och koka in.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, potatisen, krondill och fiskköttet och koka upp. Skumma och låt sedan sjuda i en timme. Smaka av med salt och peppar.
4. Passera allt genom en grov passör eller mixa med stavmixer till en slät men lite grynig soppa.
5. Lägg ut brödskivorna på en plåt och fördela den rivna osten ovanpå. Baka i ugn 200°C tills gyllenbruna.
6. Gör en rouille enligt tidigare recept.
7. Servera den heta soppan med rouille och det ostgratinerade brödet att lägga i.
I glaset serveras en vit Chateau neuf de Pape.
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Medaljonger av kalkonbröst med varm sallad på vaxbönor, hasselnötter och druvor
Rouille, utan ägg
Hummerbuljong
Päron- och mandeltarte med chokladsås smaksatt av stjärnanis
Gratinerad hummer med rotfruktsjulienne och salvia
Veckans vintips - Ruit Hora 2009, Bolgheri
5 oktober 2012
-
Veckans vintips
Elegant italienare – Ruit Hora 2009, varunummer 2042, 139 kr
Ruit Hora är ett vin från Bolgheri i Toscana, regionen som placerades på världens vinkarta av storheter som Sassicaia och Ornellaia men som i dag även erbjuder många andra viner med hög kvalitet och mycket mer tillgängliga prislappar. I Bolgheri görs viner som för tankarna mer till Bordeaux än till Chianti men det är Bordeauxrivaler med omisskännlig italiensk elegans och finess.
Ruit Hora är gjort på 70% Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon och 10% Petit Verdot och har en elegant, karaktärsfull doft och en smak med lite sandig strävhet med bra frukt med kryddor och fat och nyanser av mörka bär, plommon och nötter. Eftersmaken är ganska lång med en läcker, lite lingonaktig syra.
Vinet klarar några års lagring men kan utan problem drickas redan i dag, gärna dekanterat en timme i förväg. Det finns på de flesta Systembolag men kan vara lite marigt att hitta eftersom etiketten domineras av producentens namn - Caccia Al Piano 1868. Systembolagets presentation av vinet hittar ni här .
Från samma producent kommer för övrigt Levia Gravia 2007(bolagets nr 95269), ett cabernetdominerat vin från Bolgheri, ett fynd även det för 285 kr.