Florens – Gott liv med god mat och mycket skönhet!

 

Florens, eller Firenze som staden egentligen heter, är näst intill outtömlig på kulturella skatter. Ett besök i staden i slutet av april bjöd på mycket sevärt. Masaccios och Masolinos vackra fresker i Capella Brancacci vid Santa Maria del Carmine var en stor upplevelse och både Ghirlandaios och Filippino Lippis fresker i Santa Maria Novella är alla bedårande vackra. Det är en fantastisk upplevelse att få se dessa färgsprakande mästerverk som har 5-600 år på nacken. Det är lätt att bli stående i timmar och bara njuta av dessavackra målningar.

Självklart är också den mästerliga Duomen med sin enorma kupol och sin ståtliga klockstapel ett hissnande skådespel för ögat. Glöm inte att i detalj studera de vackra bronsportarna på ”Il battistero” framför Duomen, de tog Lorenzo Ghiberti ca 50 år att färdigställa.

Det krävs en hel guidbok för att beskriva allt som måste ses i staden. Själv tycker jag att ett besök i Medici-familjens huvudkyrka San Lorenzo och dess gravkapell med Michelangelos marmorarbeten Dagen, Natten, Gryningen och Skymningen var något utöver det vanliga. Självklart var jag också glad att få besöka Michelangelos egen grav i kyrkan Santa Croce.

 

Ett absolut måste i Florens är ett besök i Uffizierna där några av världens mest berömda tavlor hänger för beskådning. I Uffizerna, som i sig själva är vackert utsmyckade, är det varmt och trångt. Mästerverken är många så det krävs en pigg själ, gott om tid och en stor dos tålamod för att kunna njuta av alla sevärdheter.

Florens är ingen stor stad, man tar sig lätt fram till fots, men staden besöks av en stor mängd turister från när och fjärran. Utbudet av butiker, barer och restauranger är blandat och turismen sätter sin prägel på utbudet. För att orka med att njuta av all konst och historia som Florens bjuder på krävs pauser med god mat och dryck och det finns mycket av den varan också, här kommer några förslag som jag varmt rekommenderar.

 

Gelateria Carraia

Piazza N. Sauro 25, vid Ponte S. Trinita sida Oltrarno

God glass i stora lass. Låt dig väl smaka av nyrörd glass i både klassiska och moderna smaker.

 

Trattoria Sant’Agostino, Via Sant,Agostino 23,

www.trattoriasantagostino.com

En liten Trattoria, inte långt från Santo Spirito, med lokala maträtter betoning på säsong och mycket trevlig personal.

 

Il Santo Bevitore, Via di S. Spirito 64, +39 055 211264

www.ilsantobevitore.com

Modern och väldigt populär restaurang, lite opersonligt men god rustik mat med modern touch. Boka bord!

 

Trattoria l’Raddi

Via D’Ardiglione 47, +39 055 211072

www.trattoriairaddi.it

En riktig kvarterskrog på en undanskymd gata, alert servering och massor av god mat. Fina viner på flaska eller varför inte en karaff direkt från tunnan! Härlig stämning i lättsam miljö.

 

Ristorante Buca Poldo, Via Chiasso degli Armagnati 2, +39 0552396578

www.bucapoldo.com

Hit blev vi rekommenderade av en guldsmed i närheten av Ponte Vecchio, när vi frågade efter en stillsam och god lunch. Bara ett stenkast från folkhavet på Piazza Signoria. God mat och lite lugn, en trappa ned i svalkan.

 

Trattoria Cammillo, Borgo S. Jacopo 57, +39 055 212427

En av Florens trotjänare, vita dukar, klassisk mat, klassisk servering, klassiska viner, serverande äldre herrar i vita skjortor och svarta förkläden, trångt, litet och hög stämning. Här åt jag med min far och resten av familjen för 12 år sedan, vi var väldigt nöjda då och nu också! Stängt på tisdag & onsdag, Boka bord! Mina tortellini alla panna var de godaste på länge.

 

Ristorante il Penello, Via Dante Alighieri 4, +39 055 294848

www.ristoranteilpenello.it

Ett klassiskt etablissemang vägg i vägg med Dantes bostad. Oansenlig entré, mycket folk lunchtid, god florentinsk mat som förmodligen smakar och serveras som den alltid gjort. Jag åt en mycket god Papa al Pomodoro, två dagar i rad!

 

 

Trattoria Casalinga, Via dei Michelozzi 9, +39 055 218624

www.trattoriacasalinga.it

Vi fick endast bord om vi kom tidigt, kl 19. Vid ankomst stod en lång rad på kö utanför den ännu låsta ytterdörren. Kön sjönk snabbt undan och även vi fick raskt ett bord. Här går det undan, vi hör matbeställningarna skrikas ut i köket. Maten är god och vällagad kanske lite väl rustikt. Matsalen är bländande ljus. Kalvlevern var tunn och stekt med salvia – fantastiskt god! Vi gick mätta och glada hemmåt…

 

Gilli, Via Roma 1, +39  055 213896

Vilket konditori! Anor från 1733, mästerliga bakverk, karameller, geléer och choklader. Vi fyllde förråden med kanderade blommor och andra godsaker. Underbart frukostställe för den som vill njuta och kosta på sig något extra för en god och lugn start på dagen. Men det går också utmärkt att slinka in för en kaffe eller drink i baren. Faktum är att det är vackert att bara stanna och titta i skyltfönstret!

 

Mercato Centrale, ett kvarter norr om San Lorenzo

www.mercatocentrale.it/en

En stor matmarknad för den som vill köpa grönt, kött och fisk mm. Roligt att vandra runt och beskåda försäljningen av magsäckar (Trippa och Lampredotto hör till de klassiska florentinska maträtterna). En våning upp finns det många matställen, en foodcourt och även en restaurangskola.

  

Enoteca Alessi, Via delle Oche 27-31, +39 055 214966

www.enotecaalessi.it

En eftermiddagspaus med gott vin, ost och kallskuret. En lugn och god stund mellan Il Duomo och Piazza della Signoria. Utbudet av viner på flaska att köpa med är oändligt. Roligt för den vetgirige att botanisera i hyllorna en trappa ned. Här finns också andra delikatesser att köpa med sig hem. Vi njöt dock mest av vinet och osten på plats nära baren.

 

Hotel Palazzo Guadagni, Piazza S. Spirito, +39 055 2658376

www.palazzoguadagni.com

Ett lite undangömt hotell. Har inte provat övernattning men stämningen var god och personalen mycket vänlig. Här finns en underbar terrass för en enkel aperitif i kvällningen. Lite svårt att hitta in i palatset, sedan är det några trappor upp till dörren som vetter in i receptionen. Här fixar man snabbt en Negroni eller en Aperol Spritz med lite chips och sedan är det bara att slå sig ner på terrassen och koppla av. Vacker utsikt över hustaken och sorlet från Piazza S.Spirito. En pärla för eftermiddagsdrinken!
Taggar: Bolgherei, Italien, Toscana, Merlot, Cab, Cabernet Sauvignon Florens Italien, Firenze Papa Pomodoro Restauranger i Florens
Instagram