Smak av kut

På Åland har invånarna levt nära naturen sedan mycket lång tid tillbaks. Att ta vara på kött och fisk från Östersjön har varit nödvändigt för framgång och överlevnad. Fisket har varit viktigt, inte bara för överlevnad utan även för inkomst och handel. Utöver fisket var jakten viktig, den gav mat för hushållet och kunde även ge inkomst. Sjöfågeljakt har en lång tradition på Åland men är idag näst intill förbjudan då fågellivet minskat radikalt. Samma sak gäller jakten på säl. En tid fanns det mycket säl i Östersjön men  ökande mängd gifter i vattnet minskade stammen till det minimala under 1970-talet och sälen fridlystes. Sälstammen har idag återhämtat sig och det finns relativt gott om både gråsäl och vikare i vattnen norr om åländska fastlandet. Idag sker en mycket begränsad jakt och det finns inget sälkött att köpa på marknaden. En gång i tiden jagades säl för köttets skull, även skinnet var viktigt och av späcket kokades tranolja som användes i bland annat husfärg. Hemkokt rödfärg med tranolja gav färgen en mycket hög beständighet. Sälköttet var ett välkommet tillskott och erbjöd variation till den huvudskaliga kosten bestående av fisk.
 
 
 
När jag nyligen fick tillfälle att smaka sälkött för första gången var det med spänning vi kryddade och lade köttet på grillen. Köttet var en filé av en sälkut och det var mycket mört. Vi torrmarinerade med salt och peppar samt färska örter, hackad persilja samt rosmarin och rivet citronskal. Tilsammans med köttet grillade vi skivor av kålrabbi som legat i liknande torrmarinad.
Köttet grillades på hög värme runt om och fick sedan ligga en bit från glöden tills kärntemperaturen närmade sig 58°C. Efter en stunds vila trancherade vi filén och serverade med den grillade kålrabbin som vändes med lite olja och balsamvinäger.
 
 
Sälköttet ver mycket mört, mörkt och saftigt. Smaken påminner om kraftig sjöfågel med lätt järnhaltig ton. Jag skulle vilja placera det mitt emellan rådjur och skarv i smak och konsistens. Jag kan tänka mig att köttet av en vuxen säl är mycket kraftigare. Måltiden var mycket god men med tanke på tillgången så lär det nog dröja ett tag till dess att jag lagar sälkött igen. Eftersom jag tillbringat mycket tid på Åland var det en uppskattad måltid, det var roligt att få ta del av en smak som härstammar från den plats jag så ofta besöker, en smak av Åland.
 
 
Kategori: Allmänt
Taggar: Säl kut smak av Åland sälkut sälkött Åland, Östersjön Åländsk mat
Instagram