Calvadosens Mästare

29 september 2013
-
Christian Drouin - Calvadosens Mästare
 
I veckan som gick hade jag nöjet att vara gäst vid en middag med avslutande provning av Christian Drouin's Calvados. Middagen och provningen hölls på Calvadosens ambassad i Sverige - Operakällaren.
 
Eftersom jag arbetat med Calvados sedan många år tillbaks och vid ett flertal tillfällen varit på besök i Normandie, där man i Pays d'Auge tillverkar den bästa Calvadosen, har jag fått äran att bli dubbad riddare av Calvadosorden i Frankrike.
 
Vad är då Calvados?
Calvados är ett äppelbrännvin som produceras av söta, bittra och syrliga äpplen ( en mindre mängd päron är också tillåten). Äpplen pressas och jäses till en torr Cider. Denna cider kan drickas mousserande eller stilla och är utmärkt som fördrink eller i kombination med mat. Cidern kan sedan destilleras till sprit i enkelpanna. Den bränns i två omgångar och når en alkoholstyrka av 60-70%. Destillatet läggs sedan på ekfat för att mogna. Efter två år på ekfat kan drycken tappas på flaska och säljas som Calvados. Vanligen fortstätter man att lagra Calvadosen ytterligare 10-15 år innan den säljs. Oftast blandar man fram en önskad lagrad Calvados från olika årgångar. Den håller när den tappas till försäljning en alkoholstyrka runt 40-43 %.
Ett fåtal extra skickliga producenter lagrar sina årgångar separat och säljer sedan årgångs Calvados. En av dessa producenter, kanske den skickligaste av dem alla, är Christian Drouin som producerar sin Calvados på sin Domaine Coeur de Lion mellan Pont l'Evêque och Deauville.
Är du på besök i Normandie så rekommenderar jag en resa hit - Ja, det är faktiskt värt en resa i sig!
 
Vid middagen på Operakällaren presenterade Christian Drouin sin härligt torra Cider, Cidre Bouché Brut de Normandie, som fungerar utmärkt som måltidsdryck genom en hel middag. Som komplement till Cider serverades också den betydligt sötare och starkare Pommeau de Normandie.
Pommeau tillverkas av en del äppelbrännvin och två delar äppelmust. Drycken får sedan vila på ekfat i fem år innan den är färdig att drickas, den håller då en alkoholstyrka runt 17%. Pommeau dricks kyld som aperitif, eller som starkvin till förrätter ost eller dessert.
 
Den utomordentliga Calvadosprovningen  bestod av följande Calvadoser:
 
Calvados de Coeur de Lion;
- Calvados Selection, Calvados
- Vintage 1993, Bottled 2012, Pays d'Auge  min favorit
- Vintage 1986, Bottled 2013, Pays d'Auge
- Vintage 1977, Bottled 2011, Pays d'Auge  lagrad på Sherryfat
- Vintage 1964, Bottled 2011, Pays d'Auge  enkeldestillerad
- Vintage 1958, Bottled 2005, Pays d'Auge  enkeldestillerad
- Calavdos 1100ème Anniversaire, Calvados blandad av äldre årgångar
 
En oförglömlig kväll på Operakällaren!
 
 
 
Instagram