Snabbsyltade apelsinskal

17 november 2013
-
Apelsinerna börjar göra entré i fruktdiskarna. Men de är ännu inte riktigt söta och goda, så även om längtan efter denna solfyllda frukt är stor så får vi hålla oss till tåls ytterligare en månad. Jag passar istället på att sylta apelsinskal för bakning och desserter. Det tar flera dagar att sylta en hel frukt och det är ett mästerverk i sig att lyckas med den bedriften. Att sylta citrusskal är enklare och kan göras med ett snabbare recept, allt i en följd utan att låta frukten vila mellan inkokningarna i sockerlag. Detta recept fungerar utmärkt för att göra goda syltade apelsinskal till min kommande Ambrosiatårta.
 
 
Snabbsyltade apelsinskal      
 
2    st apelsiner 
2,5 dl vatten
5    dl strösocker
1    msk honung
 
 
 
1. Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten.
 
2. Skär loss skalet från apelsinerna i så stora bitar som möjligt.
 
3. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka försiktigt i 30 minuter. Sila av och spara skalen.
 
4. Skrapa försiktigt bort det vita på skalen med en kniv.
 
5. Koka upp 2,5 dl vatten med 1 dl av sockret. Lägg ned skalen och koka försiktigt i 10 min. Sila av och spara både skal och vätska.
 
6. Slå tillbaks sockerlagen i kastullen och fyll på med ytterligare 1 dl av sockret. Koka upp och lägg ned skalen igen. Koka i 10 min.
 
7. Upprepa proceduren ytterligare tre gånger med  en tillökning av 1 dl socker varje gång. Sista gången tillsätts även honungen.
 
8. Sila av skalen en sista gång, spara sockerlagen, låt skalen svalna och skär dem i små kuber.
 
9. De syltade apelsinskalen är nu färdiga att användas i bakverk och desserter. Vill du spara dem till senare, koka upp dem med sockerlagen igen och slå på en glasburk. Skruva på locket och låt svalna.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Baka Dessert
Taggar: Syltade apelsinskal, apelsin, sockerlag
Instagram