Edamamebönor som aptitretare

11 november 2013
-
Under helgens workshop med matfotograf Matilda Lindeblad hade vi två spännande teman att fotografera, desserter samt asiatisk mat. Det är inte ofta jag har tillfälle att först fotografera en maträtt och sedan skriva receptet men nu blev det så. Under temat asiatisk mat valda jag att arbeta i en färgställning - grönt! Min maträtt blev en av våra enklaste favorit-rätter därhemma. En aptitretare med Edamamebönor och havssalt, mycket enklare kan en maträtt inte bli! Edamamebönorna kokas hela i saltat vatten och beströs av ett riktigt gott havssalt. Jag använder oftast ett oraffinerat havssalt som heter Celtic Seasalt som jag är väldigt förtjust i. Det är kornigt men smälter snabbt på tungan och smaken på det grågröna saltet leder verkligen tanken till hav! På fotografiet har jag dock använt ett vanligt vitt flingsalt.
Som en sann aptitretare så kräver bönorna lite arbete för att ätas. Man skalar dem genom att dra bönskidan mellan tänderna och på så sätt få den ätbara bönan i munnen tillsammans med saltet som ligger utanpå skidan. Skidan äter man självklart inte upp! Edamamebönor hittar man ofta i frysdisken och det lite besvärliga namnet Edamame, är en Japansk grön Sojaböna, och betyder fritt översatt bönor på kvist.
Hoppas att Du gillar detta matfoto som jag denna gång lagt ner lite extra mycket arbete på, fotograferingen tog betydligt längre tid än tillagningen denna gång!
Jag presenterar två fotografier av samma rätt, vilket tycker du mest om?
 
 
Edamamebönor som aptitretare  4 port
 
500 gr frysta edamamebönor
20   gr grovkrossat havssalt
 
1. Koka upp 1 liter vatten.
 
2. Lägg i de frysta bönorna. Koka upp och låt koka i 2 min.
 
3. Slå av i durkslag och lägg i en skål.
 
4. Strö över rikligt med havssalt och slunga runt.
 
5. Servera ångande heta som aptitretare. Stoppa skidan i munnen och använd tänderna att pressa de goda bönorna ur skidan. Samtidigt får du de goda saltkornen, från utsidan av skidan, i munnen som förhöjer smaken på de goda proteinrika bönorna.
Servera ett väl kylt friskt vitt vin från Frascati eller en ljus asiatisk öl i glaset.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Ingrid Bergman:

skriven

Min favorit är andra bilden! För mig är det mycket skönare att se handtaget för att få en behagligare avslutning i bilden.

Svar: Tack för kommentar, det tycker jag också!
PA

3 mamma:

skriven

Den andra bilden tycker jag bäst om. Skönt grönt!

5 mamma:

skriven

Den andra bilden tycker jag bäst om. Skönt grönt!

2 Elsa

skriven

Bild nr 2 är favorit. När jag såg bild 1 tyckte jag mycket om den, men när jag sedan såg att det var två bilder och jämförde dem så blir nr 2 favorit. Härlig färg, snygg övergång från skärpa till "sudd". Snyggt!

Svar: Tack för kommentar, då tycker vi lika!
PA

4 mamma

skriven

Den andra bilden tycker jag bäst om. Skönt grönt!

Svar: Visst är det vackra gröna färger!
PA

6 Hanna

skriven

Bild 2! Gillar färgen och att det inte är fokus på så liten bit av bilden

Svar: Tack!
PA

Instagram