Spaghetti alla Gricia

20 maj 2013
-
Jag har tidigare beskrivit Spaghetti alla Matriciana som en av mina stora favoriträtter när vi talar om pasta. Det finns en vit variant på denna rätt som lagades i nästan samma trakter som Matricana. Nämligen Spaghetti alla Gricia som också lagas i gränslandet mellan Lazio e Abruzzo. Det är egentligen bara tomaterna som skiljer rätterna åt och vissa påstår att Gricia lagades före det att tomaterna kom till Europa! När Du lagar en Gricia får kvalitén av pecorino större betydelse och vill du laga rätten autentiskt så skall ister användas som matfett.
 
 
Spaghetti alla Gricia      4 port
 
400  gr spaghetti
40    gr ister alt smör & olivolja
100  gr guanciale/ lufttorkad griskind i tunna skivor
1      gul lök, finhackad
60    gr pecorino romano, riven
salt
svartpeppar från kvarn, rikligt
 
 
1. Koka upp rikligt med saltat vatten.
 
2. Finhacka löken, riv osten och skär tunnskuren guanciale i bitar.
 
3. Lägg ned pastan i det kokande vattnet och koka tills "al dente".
 
4. Fräs löken försiktigt i fettet, tillsätt guanciale och låt puttra på svag värme några minuter. Krydda med riklig mängd svartpeppar.
 
5. Lyft upp spaghettin och vänd ner med lök fett och guanciale. Vänd samman med 2/3 av den rivna pecorinon, tillsätt ev en skopa av det heta pastavattnet.
 
6. Servera rykande het med resten av den rivna osten vid sidan. I glaset serveras ett rött vin från Velletri eller en lite kraftigare Montepulciano d'Abruzzo.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Amatriciana, mat i Rom, Roma, Matriciana, Guanciale, Griskind, Italien, Pasta, Spagetti, Spaghetti Gricia, Griscia
Instagram