Kallrökt lax med grön sparris & Nobisdressing

11 maj 2013
-
Vi har tillbringat helgen hos min mor på vackra Steninge Vandrarhem. Inför kommande "vandrarhemssäsong" har vi hjälpt till med förberedelser i trädgården och lite annat. Mellan varven har det naturligtvis också blivit matlagning och avsmakning av några goda viner. Inte långt från vandrarhemmet, på väg mot Halmstad, ligger Lynga Lax där man röker lax på traditionellt vis med enris. Deras kallrökta lax är fantastiskt god och jag är sällan i trakten utan att köpa med mig en bit för att njuta till middag. Som vanligt när man hittar goda råvaror så kräver de inte mycket tilllagning, det enklaste är oftast det godaste. Vi avnjöt den kallrökta laxen, skuren i skivor rakt över filén, tillsammans med grön sparris och en nobisdressing. Det gav smak av försommar!!!
 
Kallrökt lax med grön sparris & Nobisdressing    4 port
 
Nobisdressing:
1        löskokt ägg
1        tsk dijonsenap
3        tsk rödvinsvinäger
3        msk finhackad gräslök
2        dl rapsolja eller annan matolja
1/3     vitlöksklyfta
salt
svartpeppar från kvarn
 
300     gr kallrökt lax i skivor
600     gr grön sparris
 
Dressing:
1. Koka upp vatten i en liten kastrull och sänk ned ett ägg. Låt koka försiktigt i 3 minuter. Kyl av och gröp ur i en hög skål för en mixer.
 
2. Tillsätt senap, vinäger, senap, vitlök och mixa försiktigt med stavmixer och tillsätt sedan oljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Dressingen blir relativt tjock, som en majonnäs. Tillsätt under salt, peppar och gräslök och rör om.
 
3. Ansa den gröna sparrisen och skär bort nedre delen.
 
4. Koka upp väl saltat vatten i en kastrull. Lägg i sparrisen och låt koka ca 4 minuter. Drag av spisen och låt svalna några minuter i vattnet. Lyft upp och låt rinna av före servering.
 
Presentation:
5. Lägg upp den tunnskurna rökta laxen på fat. Lägg den ljumma sparrisen vid sidan och slå lite av nobisdressingen över sparrisen. Servera med resten av såsen vid sidan samt rostat vitt bröd.
I glaset serveras ett torrt vitt gärna lätt ekfatslagrat vitt vin från Graves i Bordeaux.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk Förrätter
Taggar: Kallrökt lax, Nobisdressing, grön sparris, Lynga Lax, Steninge Vandrarhem, Halland, Halmstad
Instagram