Restauranger jag gillar i Stockholm

3 nov 2015
-
 
- Här har jag ätit gott, i vår huvudstad!
Nedan följer min lista på restauranger jag gärna rekommenderar i Stockholm:
 
(listan fylls på allt eftersom den är sammanställd utan rangordning)
 
 
- Gro 
St Eriksgatan 67, Stockholm
+46 8 643 4222
- För den grönsaksfrälste! Underbart goda grönsaksanrättningar i enkel men härlig miljö. Fantastiskt gott och lättsamt. Kökets utrustning hör till de enklare men bevisligen besitter kockarna stor kunskap - här skapas mycket av lite. Naturviner genomsyrar dryckesmenyn. Inget för traditionalisten men mycket att hämta för den vetgirige.
Besök Gro... !
 
- Sushi Sho
Upplandsgatan 45, Stockholm
+46 8 30 30 30 
För den sushifrälste! LItet och trångt, immande varmt, underbart gott. Här finns mycket ett lära om både Sushi & Sake. Litet men en stor upplevelse!
 
 
Fotografiska, Restaurang
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22,
+46 8 50 900 500
Fotografiska är ett av Stockholms mest spännande och lättillgängliga museer. För den fotointresserade finns här massor att hämta både i utställningshallarna samt i kursutbud. På översta våning finns nu också en av Stockholms mest spännande restauranger, med en underbar utsikt in mot Stockholm och Gamla sta´n. Här skapar Paul Svensson underbar mat med inspirationen hämtad direkt från trädgårdslandet. Mycket grönsaker men i kombination av både kött och fisk. För den extra hungrige finns möjlighet att komplettera de grönsaksbaserade rätterna med ett stycke kött eller fisk. Väl värt att vänta på bord... här är ofta fullbokat!
 
 
- Xi'an köket
Frejgatan 79, 113 26 Stockholm
+46 8 320525
Jag är inte rätt man att bedöma asiatisk mat, har aldrig varit i Asien och mina kunskaper om det asiatiska köket är begränsade. Men, jag måste säga att ett besök på Xi'an köket bjuder på matglädje och riktigt goda smaker. En liten restaurang med ett litet kök och ett stort hjärta - hit vill jag gärna gå många gånger!
 
Bakfickan Djuret
Lilla Nygatan 5, 111 28 Stockholm, (i Gamla Stan)
+ 46 8 506 400 84
Här äter man riktigt god och vällagad mat. Restaurangen följer temat med ett djur i taget och skapar från det en spännande och omfångsrik meny. Massor av goda viner på vinlistan och servicen är kunnig men chosefri. En stor liten restaurang med mycket värme!
 
- Man in the Moon
Tegnérgatan 2C, 113 58 Stockholm
+46 8 458 95 00
Ärligt lagade pubrätter i en ren och proper miljö. Stort utbud av goda ölsorter både på fat och på flaska.
Ett ställe för att bara avnjuta en god öl eller äta en hel måltid. Här blir jag alltid väl bemött och lämnar oftast med en ny god ölupplevelse i bagaget. Samtliga trappistöl finns på listan!
 
- Råkultur
Kungstensgatan 2, 114 25 Stockholm
+46 8 696 23 25
Ett av Stockholms vackraste restaurangkoncept! Här serveras utsökt god Sushi & Sashimi av högsta kvalitet.
Ett otroligt hantverk och en ren uppvisning i färg, form, konsistens och smak - Estetiskt och smakrikt.
 
Oaxen Slip
Beckholmsvägen 26, 115 21 Stockholm
+46 8 551 531 05
Oaxen slip har en spännande meny baserad på svenska råvaror lagade med mycket smak och karaktär. Det kommer att bli väldigt roligt att följa utvecklingen av detta kreativa restaurangkoncept. Självklart hittar vi annorlunda mat än vad som serverades på Oaxen på Mörkö men även här i "Slipen" kommer vi säkerligen att finna många genomtänkta överraskningar att läska gommen med. Vinlistan är välfylld av kända och mindre kända naturviner, även här finns överraskande smaker...
 
- 19 glas, Bar & Matsal
Stora Nygatan 19, 111 27 Stockholm
+46 8 723 19 19
Här lagas det mat med kärlek och omsorg, lika kärleksfullt är vinutbudet, ingen behöver gå törstig härifrån. Litet, trångt och full aktivitet men det är högt i tak. Be gärna om en vinrekommendation och låt Dig överraskas...
 
Rolfs Kök
Tegnérgatan 41,  111 61 Stockholm, 
+46 8 10 16 96
En av mina absoluta favoritrestauranger. Hit har jag gått och ätit i många år och alltid överträffas mina   förväntningar. Restaurangen fick också bli scen för vår bröllopsmiddag för några år sedan. En för mig oförglömlig måltid.
 
Restaurang de Ville
Roslagsgatan 6,  Stockholm,
+46 8 10 01 53
Var en underbar restaurang med rejäl och vällagad mat, ofta med franska förtecken, roliga och väl valda viner på vinlistan. Nu finns Lukas, som drev de Ville på Carousell på Gustaf Adolfs torg. Även på denna adress hittar Du vällagade rätter nu dock i lite "stojigare" miljö. Här åt jag en fantastisk bläckfisk med ris, på spanskt vis...
Carousell .
 
Matbaren, Mathias Dahlgren
Södra Blasieholmshamnen 6, 103 27 Stockholm,
+46 8 679 35 84
En fantastisk matuplevelse väntar Dig vid varje besök. En av stadens absolut bästa restauranger.
 
Proviant
Sturegatan 19  114 36 Stockholm, 
+46 8 22 60 50
Ärlig, god  mat, opretentiös service och välkomponerad vinlista. Här bär råvaran hela vägen.
Jag blir lite mer imponerad varje gång jag går hit. Vackert och riktigt gott!
 
Pelikan
Blekingegatan 40  116 62 Stockholm,
+46 8 556 090 90
En av stadens klassiska ölhallar som överlevt till vår tid. Här hittar man rejäla svenska rätter i en stimmig miljö från en annan tid. Alltid gott och garanterat svenskt!
 
Farang
Tulegatan 7  113 53 Stockholm,
+46 8 673 74 00
Här serveras rena och klara smaker hämtade från sydostasien; Vietnam, Indonesien & Malaysia. Mycket gott och smakrikt om än väl sött ibland. Mycket spännade att smaka särskilt för oss som inte är så bevandrade i det asiatiska köket. Prova en avsmakningsmeny så slipper du läsa på rätterna och dess innehåll i förväg. Sober miljö men tyvärr ännu en matsal utan fönster!
 
Brasseri Vau de Ville
Norrmalmstorg 6, 111 46 Stockholm,
+46 8 22 19 34
Klassiska franska brasseri-rätter serverade med finess. Goda smaker och fina vinförslag. Glad service i en fin men lite trång matsal, härlig utsikt över Norrmalmstorg!
 
Fotografiska, café
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22,
+46 8 50 900 500
Fotografiska är ett av Stockholms mest spännande och lättillgängliga museer. För den fotointresserade finns här massor att hämta både i utställningshallarna samt i kursutbud. På översta våning finns ett café med en underbar utsikt in mot Stockholm och Gamla sta´n. I cafét serveras välmonterade och goda smörgåsar samt sallader basserade på klassiska, ofta svenska smaker. De få men vällagade bakverken är mycket goda, deras aprikosmuffin "is to die for". Väl värt ett besök om än lite stel och opersonlig matsal!
 
- Napolyon, Bistro & Bar
Grev Turgatan 15, 114 46 Stockholm,
+46 8 664 15 15
Liten och trång restaurang med bar, goda vällagade rätter med franskt tilltal. Stor värme hos personalen och glad stämning vid borden. Ett härligt ställe att slinka in på, om du har tur att få bord, god mat & goda viner!
 
- Mäster Anders
Pipersgatan 1, 112 24 Stockholm,
+46 8 654 20 01
Klassisk bistro med matlagning inspirerad av restauranger i Paris, New York & Stockholm, listan innehåller ett väl blandat utbud av skaldjur, svenska klassiker samt kött & fisk från träkolsgrillen. Väggarna klädda av vackert varmgult kakel och speglar,här råder hög ljudvolym och det återfinns massor av god mat & dryck.
 
- Gastrologik
Artellerigatan 14, 114 51 Stockholm
+46 8 662 30 60
Gastroligik är en av Stockholms mest spännande finedining restauranger. Så spännnande attt du inte ens kan ta del av menyn i förväg. Men du är i säkra händer, här serveras utsökt mat med tydliga svenska smaker. Något av det godaste du äter i Stockholm just nu skulle jag tro. Vinvalet blir lite svårt när menyn hålls hemlig men även här kan du känna dig trygg med goda rekommendationer allt eftersom måltiden fortlöper. En smakfylld och sublim upplevelse av ny svensk gastronomi!
Missa inte heller "bakfickan" Skafferiet - Gott som tusan!
 
 
 
 
Taggar: 19 glas Abruzzo, Abruzzerna, Kolarhustru, Rom, Italien, Pasta, Tortiglioni, Ägg, Guanciale, Pancetta Carousell Fotografiskas Restaurang Gastrologik Gro Mäster Anders Napolyon Oaxen Stockholm, Rolfs kök, de ville, Matbaren, Farang, Proviant, Pelikan, Vau de Ville, Fotografiska Xi'an köket, Bakfickan Djuret, Öl, Man in the moon, Trappistöl, Pub
Instagram