Helstekt griskulting i klotgrill med sallad på spetskål & saltad gurka

10 juni 2013
-
För tredje gången under senaste året har jag gett mig i kast med att tillaga en griskulting. När jag bodde i Rom var detta en av de absolut mest lagade delikatesserna på många restauranger. Här hemma är det inte lätt att hitta griskultingar att tillaga och detta exemplar har spanskt ursprung. Denna gång bestämde jag mig för att laga till griskultingen på öppen eld från början till slut. Det kräver en klotgrill där man kan reglera värmen med hjälp av över- och underspjäll. Det krävs en lång tillagning över grillen och då vill det till att värmen ej blir för hög men ändå ger fin grillyta.
Till grisen har jag valt enkla tillbehör; nykokt färskpotatis, grönsallad med olja och vinäger, tomatsallad med olja och basilika samt en underbart god vitkålsallad med dill och färsksaltad gurka. Svårare än så behöver det inte vara - fantastiskt gott!
 
 
 
Helstekt griskulting i klotgrill med sallad på spetskål & saltad gurka     6 port
 
5     kg en hel urtagen spädgris
 
Kryddblandning:
80   gr havssalt
6     enbär
1     msk hel svartpeppar
1/2  msk hel vitpeppar
6     hela kryddpepparkorn
2     lagerblad
färsk rosmarin
 
Vitkålsallad:
1     huvud färsk spetskål
200 gr skivad färsk saltgurka
1     dl finhackad dill
2     msk olivolja
ekfatslagrad ciderättika eller rödvinsvinäger
svartpeppar från kvarn
 
Att servera till:
- dressad grönsallad
- enkel dressad tomatsallad
- nykokt färskpotatis
 
 
 
1. I en kryddmixer blandas lagerblad, tre olika pepparsorter samt enbär. Mixa till en slät grovmixad blandning och blanda denna med havssalt.
 
2. Grisen skall vara helt urtagen och ren inuti. Plocka eller bränn bort eventuella borst som sitter kvar. Klyv grisens ryggrad på längden med en köttyxa så att grisen kan läggas ut platt på rygg. Bind upp benen mot kroppen så att grisen blir så kompakt och "platt" som möjligt. Krydda invändigt med riklig mängd salt- och pepparblandningen . Lägg på riklig mängd grovhackad färsk rosmarin. Låt ligga och marinera i kyl över natten.
 
3. Tänd klotgrillen med rikligt av kol och låt den bli riktigt varm ca 250°C. Lägg i griskultingen med ryggen neråt. Lägg på locket på grillen och justera över - och underspjäll så att grillen håller 125- 150°C. Grilla under lock i 1 timme och 30 minuter. Vänd grisen två eller tre gånger under stektiden. Grisen skall få en krispig yta över hela svålen och vara helt mjäll i kötttet när den är klar.
 
 
 
4. Skär bort stammen på spetskålen och skär den i grova bitar. Skölj och slunga torr.Blanda med skivad färsksaltad gurka, dill, svartpeppar, olja och ciderättika/vinäger.
 
5. Blanda och dressa en grönsallad samt en tomatsallad.
 
6. Tranchera griskultingen och servera med tre sorters sallad samt gärna lite kokt färskpotatis.
Ett vällagrat rött vin från Rioja passar bra i glaset.
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Tommy:

skriven

Hej Patrik
Var hittar jag en gris på 5 kilo?
Mvh
Tommy

Instagram