Pasta med Romanesco och sardeller

23 januari 2013
-
Nordöstra Sardinien
 
Under årens lopp har jag haft glädjen att besöka Sardinien vid ett flertal tillfällen. Det är en underbar plats på jorden ett vacker bergigt landskap omgärdat av ett helt fantastiskt hav. På Sardinien tillverkar man underbart goda viner, både vita & röda och deras kanske absolut största exportprodukt är Pecorino Sardo. En hård fårost som kan ätas i relativt färskt tillstånd men som också lagras i över ett år och då blir absolut torr med massor av smak. Man skulle kunna tro att Sardiniens gastronomi var baserad på fisk, med tanke på det rika hav som omgärdar ön, men en Sardinsk måltid är oftast baserad på råvaror från jorden. En av de absoluta storheterna är Porceddu, en gris som helsteks över öppen eld och serveras med rostad potatis och tillbehör. På Sardinien hittar man naturligtvis ett flertal specifika pastasorter bla Malloreddus. Malloreddus är en torkad pasta som oftast serveras med tomatsås eller med köttragú. Här har jag valt en helt annan kombination - Romanesco, Pecorino, Sardeller & Smör - jag lovar, det är vansinnigt gott. Romanesco som är en blandning av broccoli och blomkål, den kallas i Italien för Broccoli, du finner  den nu ofta och i riklig mängd i grönsaksdisken. Välj den pastasort som du gillar bäst, malloreddus lär du inte finna i våra svenska butiker...
 
 
Pasta med Romanesco och sardeller    4 port
 
400  gr pasta, Malloreddus
1      huvud romanesco broccoli1st vitlöksklyfta
5      blad salvia
100  gr smör
2      msk olivolja
40    gr sardeller i olja, filé
50    gr riven pecorino sardo
salt
svartpeppar från kvarn
 
1. Plocka ner romanescon i fina buketter. Skala och krossa vitlöksklyftan. 2. Koka upp riklig mängd saltat vatten.
 
3. Lägg i pastan och koka upp.
 
4. Fräs vitlöken och salvian i hälften av smöret och olivoljan. Mal ned rikligt med svartpeppar. Tillsätt buketterna av romanesco, krydda med salt och lägg på ett lock och låt fräsa några minuter.
 
5. Lyft på locket och vänd ner filéerna av sardeller så att de får "smälta" ned. Vänd ner den färdig kokta pastan tillsammans med resten av smöret samt hälften av den rivna pecorinon.
 
6. Servera rykande het med ytterligare pecorino vid sidan. I glaset serveras en väl kyld Vermentino di Gallura.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Sardinien, Malloreddus, Pasta, Romanesco, broccoli, Pecorino, Sardeller
Instagram