Fläsklägg med rotmos

24 januari 2013
-
Motboken är på väg tillbaks!
Nu kommer det förslag på att vi skall betala extra skatt på kött, ibland tror man inte sina öron. Hur vore det om vi istället koncentrerade oss på att äta rätt kött och rätt mat i övrigt. Skrota all skräpmat och diverse halvfabrikat som innehåller både det ena och det andra. Se till så att maten inte transporteras fram och tillbaks över jordklotet innan vi konsumerar den. Ät av råvaror som finns här och nu, i säsong. Jag lovar att då skulle vi göra miljön en större gärning. Visserligen är det helt sant att vi borde öka mängden grönsaker och baljväxter i våra måltider. Då skulle både vi och vår miljö må lite bättre. Anmärkningsvärt är hur alla dieter som blivit så poppulära, GI, LCHF etc påverkar köttkonsumtionen. I mitt arbete som kock märker jag hur många av våra gäster väljer bort potatis, ris etc (och anmärkningsvärt nog även grönsaker),  istället önskas dubbla köttbitar. En lunchrätt uppnår då snabbt hela 400 gr kött. Det är en utveckling som inte är så lyckad.
Nu åter till roligare saker.
Billigt, gott och definitivt rätt i årstiden - Fläsklägg med rotmos - Smaka & njut!
 
 
Fläsklägg med rotmos   4 port
 
1600 gr rimmad fläsklägg med ben
1      gul lök
1      morot
1      stjälk blekselleri
3      lagerblad
6      kryddpepparkorn
15     vitpepparkorn
 
rotmos:
700   gr kålrot utan skal
250   gr morötter skalade
250   gr potatis skalade, mjölig sort
100   gr smör
salt
vitpeppar från kvarn
 
att servera till:
kokt brysselkål
dijonsenap 
 
 
1. Skölj den rimmade fläskläggen i rinnande vatten några minuter.
 
2. Placera läggen i en tryck-kokare tillsammans med kryddor, lök, morot och selleri. Fyll med vatten så att det täcker och lite till.
 
3. Koka upp, skumma bort ev skum, sätt på locket på tryck-kokaren och låt sjuda i 1,5 timmar.
 
4. Drag av värmen och släpp ut trycket ur kastrullen. Låt stå och svalna för senare användning. Du kan förbereda till detta stadium och kyla läggen för senare uppvärmning.
 
5. Skär ned kålroten och morötterna i bitar, lägg dem tillsammans med potatisen i en kastrull. Täck med buljong från koket av fläsklägg. Tillsätt lite salt. Koka upp och låt koka tills grönsakerna är så mjuka att de lätt faller sönder.
 
6. Slå av 2/3 av buljongen och stöt till ett mos eller kör till en puré med mixer. Tillsätt under tiden smör och smaka av med salt och vitpeppar. Späd efter behov med ytterligare buljong till en lagom koncistens på rotmoset.
 
7. Värm den kokta fläskläggen och skär loss från benen i bitar. Servera tillsammans med rotmos, kokt brysselkål och dijonsenap. I glaset serveras en Riesling eller varför inte en väl kyld Gewurstraminer från Alsace.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Kategori: Grönsaker Kött
Taggar: GI, LCHF, Kött, Grönsaker, Fläsklägg, Rotmos
1 Calle Björklund :

skriven

Hejsan Patrik !
Tack för den Utsökta middagen med bl.a Pulled Pork ! De var nytt för mig trots att vi har varit endel i USA !
JätteGott ! De andra Hälsar och Tackar oxå ! Hälsa !
Du har mycket Gott här !
Keep up the Good Work ! Så hörs vi !
Mvh !
Calle Björklund + fam Åland

Svar: Kul att få bjuda på något nytt! Långkokt griskött kan bli underbart gott. Roligt att seEr hos oss!/ PAL
PA

Instagram