Halstrad kalvkottlett med peperonata, brässerad med kapris

23 februari 2012
-
Låt paprika, kapris, lök och vitlök koka samman med olivolja på svag värme under lång tid och du får ett underbart tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk eller kyckling. Fransmännen har sin ratatouille medans italienarna har peperonata båda lika goda men väldigt olika till smak. Denna helg får hyllningen gå till Italien i väntan på att de går till valunorna imorgon. Ett av de mest ödesmättade valen på länge för Italienarna.
 
 
Halstrad kalvkottlett med peperonata, brässerad med kapris   2 port
 
2    st kalvkotletter ca 400 gr st
3    st paprikor, alla färger utom grön passar
1    dl  vitt vin
1    st gul lök
1    st vitlöksklyfta
2    msk saltade kapris, sköljd och avrunna
1    kvist färsk rosmarin
olivolja
peppar från kvarn
chili flakes
salt
6     st blad färsk salvia
 
 
1. Ansa paprikan och skär i grova bitar, salta den. Skala och grovhacka löken. Värm rikligt med olivolja i en kastrull på spisen och bryn lök, vitlök och paprika.Tillsätt rosmarin och chili flakes samt vin. Låt puttra under lock 10 minuter så att grönsakerna släpper vätska. Lyft av locket och fortsätt sjuda i ca 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Mot slutet av koktiden tillsätts kapris. Smaka av med salt och chili.  Drag av värmen.
 
2. Krydda kalvkotletterna med salt, peppar på båda sidor. Lägg på salviabladen på kotletterna. Stek i het grillpanna eller på grillen ca 4 minuter på var sida, lägg sidan med salviabladen mot värmen. Lyft av hettan och låt vila några minuter på varm plats.
 
3. Lägg upp de varma kotletterna på varma tallrikar och servera med varm peperonata samt lite extra olivolja. Njut av saftiga och rika smaker.
Serveras med en kraftig Chianti Classico eller en Barbaresco
 
Not: Vi hittar oftast kapris inlagd i vinäger i våra matbutiker men försök istället att finna kapris inlagd i salt. Den har mycket renare och mer utvecklad smak, ger mycket större glädje i maten. Skölj snabbt bort saltet och låt sedan rinna av i en sil, eller uteslut övrigt salt ur smaksättningen.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, Luntmakargatan 54 B, Stockhom, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: Kapris, Paprika, peperonata, kalvkött, kalvkotlett, Italien
Instagram