Luta din långa på Anna-dagen

9 december 2013, Anna-dagen
-
Lutfisk hör juletiden till och i min familj är det tradition att äta lutfisk under juldagarna. Det har blivit en uppskattad maträtt som vi lagar och njuter av flera gånger under december månad. Jag har aldrig lutat min egen fisk och det behövs ju inte idag, då vi lätt kan köpa lutad och sköljd fisk i butiken. Min mormor berättade dock ofta om den mödosamma processen att luta och skölja lutfisken så att den skulle vara färdig att tillagas på julafton. För att fisken skulle bli klar i tid så var det idag, den 9 december på Anna-dagen, som fisken skulle läggas i lut.
Även om vi inte behöver göra arbetet själva längre så är det viktigt att veta hur det går till. Här kommer en text som jag funnit på Svensk Fisk's hemsida, den berättar processen i korta ordalag.
Värt vetande för oss lutfisk älskare!
 
 

Skrivet av Svensk Fisk

"Enligt traditionen skall lutfisken läggas i blöt på Anna-dagen. Det gäller förstås bara om man köper torkad fisk, vilket inte är så vanligt nu för tiden. Men visst händer det och visst kan man göra sin egen lutfisk, även om det är lite pyssel.

 För att få lutfisken klar till jul skall blötläggningen av den torkade fisken ske den 9:e december. Därefter lutning och slutligen fler vattenbad för att skölja ur luten.

Så här går det till:

     · 1 kg torkad långa

     · vatten till blötläggning

     · 250 g släckt kalk

     · 150 g soda

     · 6–7 liter vatten

1. Dela fisken i stora bitar och borsta bitarna med hård borste.

2. Lägg fiskbitarna i blöt i 5–6 dagar i ett stor, rostfri bunke. Byt vatten varje dag.

3. Häll ur vattnet och strö ett lager kalk i botten på bunken. Varva kalk och fiskbitar (med skinnsidan upp). Lägg kalk överst.

4. Lös upp sodan i lite varmt vatten. Häll i resten av vattnet. Låt kallna. Häll lutblandningen över fiskbitarna. Det är viktigt att det täcker fisken. Eftersom soda är lätt frätande är det bra att använda skyddshandskar.

5. Låt fiskbitarna ligga i lut i 5 dagar. Ta upp fisken och skölj väl och låt den ligga i kallt vatten i 5–7 dagar. Byt vatten varje dag.

6. Är du osäker på om lutfisken är klar kan du skära loss en liten bit och köra i micron. Blir den lös är det för mycket lut kvar i fisken. Lägg tillbaka den i kallt vatten ytterligare ett dygn."

Kategori: Allmänt Fisk
Taggar: Lutfisk, långa, Anna-dagen, luta fisk, torkad långa
Instagram