Lasagne di melanzane e provolone

27 augusti 2013
-
Under sommaren har jag besökt en duktig kock och mycket god vän i Italien. Han har precis öppnat en ny restaurang "Casa di Luca" i Morciano di Romagna. Här serveras gedigen Italiensk husmanskost med traditioner från Romagna, många rätter serverade över öppen eld. Under besöket drog jag på mig kock-rocken och passade på att få delta i det italienska kökets rytm och ruljans. Lite annorlunda än här hemma!
En av paradrätterna i köket var en fantastikt god Lasagne di Melanzane.
Här kommer denna rätt i fri tolkning av mig själv - underbart gott!
 
 
 
Lasagne di melanzane e provolone   9 port
 
500 gr färsk pasta som lasagneplattor
4     st aubergine
200  gr mozarella
200  gr provolone
100  gr parmesan riven
 
bechamel:
1   lit mjölk
90 gr smör
80 gr vetemjöl
1   lagerblad
3   blad salvia
1   kvist rosmarin
 
tomatsås att servera till (se nedan)
salt
vitpeppar, kryddpeppar från kvarn
Olivolja
 
 
 
1. Gör en bechamel; smält smöret och lägg i örterna. Vispa ned mjölet och låt det börja puttra. Tillsätt mjölken under konstant omrörning och tillåt ett uppkok. Rör hela tiden i botten så att såsen inte bränner vid. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda 5-10 minuter och sila sedan såsen.
 
2. Skär aubergineerna i centimeterstora tärningar. Salta rikligt och låt ligga i 20 minuter. Vänd runt i ett durkslag så att salt och vätska rinner av.
 
3. Riv ostarna på ett grovt rivjärn och blanda samman.
 
4. Hetta upp rikligt med olja i en bredbottnad kastrull. Fritera auberginetärningarna lite i taget tills de är gyllenbruna. Lyft upp och låt rinna av något. Krydda med lite peppar.
 
5. Smörj en ugnsfast form, ca 30 x 30 cm, med olivolja. Lägg ett lager pasta och bred lite bechamel över. Strö över friterad aubergine samt riven ost. Lägg på ett nytt pastalager och fortsätt att varva i samma ordning. Lägg ca 5 lager. Avsluta med bechamel  samt riven ost på toppen.
 
6. Grädda ca 40 minuter i ugn 175°C till en gyllenbrun yta. Låt stå några minuter och vila före portionering.
 
7. Skär upp i 9 bitar och lyft upp på tallrik. Servera med några matskedar av en god tomatsås samt lite riven parmesan över. I glaset serveras en ett vin från Marche Rosso Conero.
 
Tomatsås:
1. Fräs en krossad vitlöksklyfta med finhackad chalottenlök i lite olivolja. Tillsätt en nypa chiliflakes.

2. Slå i 300 gr passerade tomater och krydda med salt, peppar och ev basilika. Låt koka samman på svag värme i 30 minuter. Klar att servera till pasta.

 

 

© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com

Kategori: Pasta & Ris
Taggar: Lasagne, Aubergine, Melanzane, Provolone, Tomatsås, Casa di Luca, Morciano di Romagna
1 Hans Naess:

skriven

Tack för ett härligt recept. När det gäller aubergine så har vi idétorka på Flinkesta. Nu har vi ett spår Vad kan vi välja istället för provolone. Vi bor i Flen .-)

Svar: Det går bra med fontina om det är lättare att finna alternativt öka mängden mozzarella och komplettera med hushållsost!
PA

Instagram