Veckans vintips - Crozes Hermitage 2009

20 september 2012
-
Veckans Vintips
 
Härligt höstvin – Crozes Hermitage 2009, varunummer 2815, 99 kr – köp en låda!

 

Till höstens mustiga smaker behövs ett välbyggt rödvin med massor av frukt och kraftfull struktur. Ett perfekt exempel är Cave de Tains Crozes-Hermitage 2009.

Cave de Tain är ett av världens bästa kooperativ, har i dag drygt 350 odlare och svarar för drygt halva produktionen av Crozes-Hermitage. Ett vinkooperativ kanske inte låter så roligt men några av dem, t ex La Chablisienne i Chablis och Cave de Tain i norra Rhône, kan mäta sig med topproducenterna inom sina respektive områden – och oftast med en betydligt mer blygsam prislapp.

 

År 2009 är en kanonårgång i Norra Rhône och denna Crozes (Systembolagets länk hittar ni här ) har en härlig doft av björnbär, örter och lite rökta, köttiga toner. Smaken är rik med lager efter lager av mjuk, bärig frukt ihophållen av fina sandiga tanniner. Eftersmaken är lång med mineral och fin syra - eller kanske Syrah, för det är denna druva som skapat vinet.


Vinet kostar 99 kr/flaska, bör köpas lådvis, och kan drickas redan nu men blir förmodligen bättre om en tre-fyra år. Det funkar f ö perfekt även till en grillad köttbit men om ni dricker det i år skadar det inte om ni dekanterar det en timme i förväg.

/ Christer

Kategori: Veckans vintips
Taggar: Crozez Hermitage, vintips, Rhône, Syrah, Cave de Taine
Instagram