Tiramisú

18 september 2012
-
Den mest italienska av alla italienska desserter måste vara Tiramisú. Jag kommer ihåg när jag åt min allra första sked av denna underbara dessert, året var 1984 och jag hade flyttat in hos en italiensk familj i norra Italien.
Det var söndag och extra god söndagslunch, familjen var samlad, till förrätt serverades naturligtvis pasta men jag kommer inte ihåg vad vi åt till varmrätt, min första portion Tiramisú tog mig med storm och häpnad. - Gud så gott!
 
Traditionen säger att desserten har sitt ursprung i storstädernas hor-kvarter. Glädjehusen ville hålla uppe antalet med besökare och det var naturligtvis viktigt med återkommande gäster. Utpumpade män var inte av glädje. För att skapa nya behov av tillfredställelse serverades gästerna denna dessert som ju faktiskt innehåller allt som kan pigga upp en "trött stackars man"; savoiardkex bakade på socker och äggvita, riklig mängd av ägg, socker, proteinrik fet mascarpone, kaffe, spirituosa och sist men inte minst choklad.
- Vad kan mer behövas för att skapa begär?
 
 
Tiramisú    10 port
 
6    äggulor
6    äggvitor
600 gr mascarpone
150 gr strösocker
36   st savoiard-kex, eller fler beroende på val av form
6     espressokoppar starkt kaffe
2     msk apricot brandy
1     citron
rikligt med kakao att pudra över
 
 
1. Vispa äggulorna fluffiga med 2/3 av sockret.
 
2. Vänd ner all mascarpone till en slät smet.
 
3. Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna med mascarpone-krämen.
 
4. Blanda kaffe, apricot brandy och rivet citronskal i en djup tallrik.
 
5. Vänd hastigt savoiardkexen i kaffeblandningen, ett och ett och täck botten på en 5 cm djup form. Använd hälften av kexen
 
6. Bred över hälften av ägg- och mascarpone-krämen i ett jämnt lager.
 
7. Upprepa proceduren med resten av kexen och bred sedan resterande mängd mascarpone-kräm överst. Täck över och ställ i kylen till dagen efter.
 
8. Pudra rikligt med kakao över "puddingen" och servera kyld som dessert. Tiramisú står sig ytterligare ett dygn i kylen.
 
Detta recept är ett husmodersrecept att göra hemma. Vill man inte servera ägg- /mascarpone-krämen med råa ägg så kan man vispa äggulorna över varmvattenbad och äggvitorna vispas till italiensk maräng. Det ökar hållbarheten och minskar risken för bakteriebildning i de råa äggen.
Tiramisú kan också göras i portonsskålar men själv tycker jag att en riktig Tiramisú skall lagas i stor form och portineras därifrån.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
 
 
Kategori: Dessert
Taggar: Tiramisú, Italien, dessert, kaffe, mascarpone, ägg, favoritdessert
Instagram