Straccetti di vitello con spinaci e pomodorini

5 september 2012
-
Idag är det dag 244 av mitt projekt 366° , dvs nu har jag lagat, fotograferat och publicerat ett recept varje dag under 8 månader. Min självpåtagna uppgift pågår i 122 dagar till dvs jag har idag publicerat exakt 2/3- delar av de recept som kommer att ingå i projektet 366°. Jag hoppas att alla Ni därute njuter av min matlagning lika mycket som jag själv gör. Det är ett stort nöje att dagligen passera matbutiker och marknader för att hitta råvaror och uppslag till dagens recept, lika roligt är det att bläddra  i kokboks-biblioteket därhemma efter gamla recept eller information om råvaror, ursprung, historia etc kring den mat som skall lagas. Den stund som varje dag går åt för dessa uppgifter ger mig inspiration att gå vidare på nya strövtåg i gastronomins värld. Jag hoppas att du som läser mina recept ( jag vet att ni är några stycken, ganska många faktiskt, som läser dessa sidor dagligen) också finner inspiration till att handla, laga och äta god mat. Det är viktigt att utnyttja våra naturresurser på ett seriöst och välsmakande sätt. Det är viktigt att vi behandlar våra råvaror och den mat vi stoppar i oss med respekt och nogrannhet. Livet har mycket att bjuda på och vi lever för kort för att inte äta gott! 
Min uppmaning till Dig är; - Smaka & Se!
 
Här kommer ett recept med inspiration hämtad från Rom. Där lagas ofta en snabb nästan wokad stuvning på kött, vin och grönsaker. Ibland görs den bara med kött och lite vin och då serveras den oftast med en ruccolasallad ovanpå.
Maträtten går under namnet Straccetti och lagas på mört kött, oftast kalv men även på oxe. Innanlår, ytterfilé eller filé, välj själv vad du har till hands. Bon appetito!
 
 
 
Straccetti di vitello con spinaci e pomodorini     4 port
 
 
600  gr kalvytterfilé eller kalvinnalår
200  gr plockad spenat
1      stor gul lök
300   gr cocktailtomater
1       dl vitt vin
3       msk olivolja
50     gr smör
6st    salviablad
salt
vitpeppar från kvarn
ljust bröd att servera till
 
 
 
1. Strimla kalvköttet riktigt tunnt.
 
2. Plocka, skölj och slunga spenaten. Strimla löken fint. Skär cocktailtomaterna i 1/4-delar.
 
3. Hetta upp hälften av olja och smör i en stor panna med 3 salviablad, se till så att det blir riktigt hett. Bryn köttet väl och rör om under tiden. Krydda med salt och peppar, slå på vinet och låt det koka in. Slå upp allt på ett fat och varmhåll.
 
4. Hetta upp resten av smör, olja och salvia. Fräs först löken, vänd ner tomaterna och sist spenaten. Krydda med salt och peppar.
 
5. Vänd sedan ner köttet och den sky som bildats. Vänd runt snabbt och slå upp på serveringsfat.
 
6. Servera väl varmt tillsammans med vitt bröd och i glaset serveras ett lättare rött vin från Lazio eller en Montepulciano di Abruzzo.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: kalv, oxfilé, tomater, spenat, vin, Rom, Italien, Smaka och se
1 Leif Rynman:

skriven

Utomordentligt gott

Instagram