Rödvinsbrässerad oxkind med puylinser samt svartrot

20 september 2012
-
Oxkinder är kanske inte vad man i första taget väljer i köttdisken men tveka inte, de är fulla av smak och ger en mustig fin buljong vid tillagning. Räkna med att det tar några timmar att koka dem möra, du kan korta ned tiden med hjälp av en tryck-kokare, men det är värt både möda och väntan. Här talar vi verkligen om tunggung när smaklökarna får sitt. Kombinationen med linser tycker jag är toppen, vi borde äta mycket mer linser än vad vi gör och i denna rätt kommer de väl till pass.
 
Rödvinsbrässerad oxkind med puylinser samt svartrot     4 port
 
1      kg oxkind ca
2      st stora
1      morot
1      gul lök
1      stjälk blekselleri
1      st vitlöksklyfta
2      lagerblad
1      stjärnanis
10    svartpepparkorn
1      fl rött vin
2      msk tomatpuré
2      dl puylinser
300  gr svartrötter
salt
svartpeppar från kvarn
olivolja
maizena till redning
 
potatispuré att servera till
 
 
 
 
1. Ansa och skär morot, stjälkselleri, vitlök och gul lök till en jämn mirepoix. Lägg köttet med mirepox och kryddor i en djup skål och slå på rödvinet, täck med plastfilm  och låt stå över natt.
 
2. Lyft upp köttet ur marinaden och låt rinna av. Bryn runtom i het panna med lite olivolja. Lägg i en tryck-kokare och slå över marinad med kryddor och grönsaker. Tillsätt lika mängd vatten samt tomatpuré och låt koka upp. Sjud sedan i tryck-kokare i 1,5 timmar.
 
3. Under tiden. Förbered för potatismos. Sjölj puylinserna i kallt vatten. Skala svartrötterna och skär dem i tunna "slantar".
 
4. Lyft upp de välkokta oxkinderna och lägg dem på fat för varmhållning. Koka ner vätskan till hälften och sila bort grönsaker och kryddor.
 
5. Tag den avsilade köttbuljongen i en ny kastrull och tillsätt linserna, låt koka ca 10 minuter och tillsätt svartrötterna. Koka ytterligare ca 15 minuter, tills linser och svartrötter är färdiga. Smaka av med salt och peppar samt red ev. skyn med en toppredning av maizena.
 
6. Tranchera oxkinderna i skivor och servera med potatispuré och napera med rödvinsåsen med linser och svartrötter. Servera gärna ett mustigt vällagrat rödvin från Rioja vid sidan.
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: rödvin, marinad, oxkinder, puylinser, svartrot
1 Anonym:

skriven

1000kg oxkind känns väldigt mycket. Kram mamma

Svar: Ja, det skall naturligtvis vara 1 kg! men för den hungrige går det ju att öka på mängderna lite...
PA

Instagram