Persikosylt

6 september 2012
-
Vi går nu in på slutspurten av persikornas underbara säsong. Jag var helt enkelt tvungen att köpa hem några kilon med persikor, äta några som de är och koka sylt på resten. Vilken fantastisk frukt!
Persikorna har sitt ursprung i Kina och det var romarna som började odla dem runt medelhavet. Det finns en uppsjö av olika sorter, gula, vita, saftiga mjuka, hårda, platta med ludet skal eller slätt skal (fast då kallas de naturligtvis för nectariner). Godast är naturligtvis persikorna när de får mogna till fullo i solskenet. De vi finner hos oss i våra butiker har ju skördats innan de mognat färdigt. En solmogen persika är gudagott!
 
 
Persikosylt                ca 1 lit
 
1     kg skalade urkärnade persikor
700  gr strösocker
1     st vaniljstång
1     st citron pressad
 
1. Skålla och skala persikorna eller skala dem med en vass tomatskalare. Dela dem i klyftor och ta bort kärnorna. Skär klyftorna i små bitar.
 
2. Klyv och skrapa ur innehållet i en vaniljstång.
 
3. Blanda de nedskurna persikorna med socker, pressad citronsaft och innanmätet av vaniljstången. Vänd runt försiktigt i en bunke, plasta in och låt stå över natten.
 
4. Slå upp alltsamman i en bredbottnad kastrull och koka upp, låt koka några minuter på hög värme, mixa sedan sönder frukten, inte till en puré utan snarare ett fruktkross. Koka vidare på hög värme under omrörning lite då och då. Mät med en termometer och koka sylten till en temperatur av 107° C. Lyft av värmen.
 
5. Slå upp på rena burkar, fyll dem till kanten, sätt på lock, ställ upp och ned att svalna. Sylten håller sig nu ett år om locket får sitta på.
 
6. Sylten är god på rostat bröd eller kan användas i bakverk. Den passar även utmärkt till pannkakor eller crepes
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Dessert
Taggar: persikor, socker, vanilj, sylt, marmelad,
Instagram