Ugnstekt spädgris med lättrimmad syrad gurka och potatispuré

 22 september 2012
-
Jag har haft tur att hitta spansk spädgris av yttersta kvalitet. Den finns med andra ord på svensk marknad, så fråga din köttleverantör om han kan ta hem en åt Dig. Grisen väger ca 5 kg och är med andra ord riktigt späd. Jag har valt att stycka den "rakt över" med ben och allt och sedan tillaga den i ugn precis som man ofta gör med kyckling. Den kräver dock lite längre tid i ugnen. Den skall självklart vara riktigt genomstekt så att köttet släpper väl från benen och svålen önskas krispig och knaprig. Grisen är förvånadsvärt fet (villket gör den otroligt god) så det är gott att servera en dressad grönsallad till och den lätt syrade rimmade gurkan är ett friskt tillbehör.
Detta är en maträtt spm är rolig att laga och som kräver lite passning vid ugnen. Passa på att smaka av vinet under tiden du väntar, för sedan väntar det dig en underbar måltid!
 
Ugnstekt spädgris med lättrimmad syrad gurka och potatispuré       6-8 port
 
5    kg spädgris
500 gr chalottenlök
3    kvistar rosmarin
1    dl sherryvinäger/ ciderättika
svartpeppar från kvarn
olivolja
salt
 
potatispuré;
1,5   kg mjölig potatis
3      dl varm mjölk
150  gr rumsvarmt smör
salt
vitpeppar från kvarn
riven muskot
 
syrad rimmad gurka;
2   st gurkor
1   msk ättika
1   msk ciderättika
2   msk strösocker
salt
finhackad dill
 
dressad grönsallad att servera till
 
 
1. Stycka upp grisen i delar med ben och allt -bog, lår, skuldra, rygg, slagsidor etc Krydda rikligt runt om med salt och peppar.
 
2. Skala chalottenlökarna och behåll dem hela.
 
3. Fördela styckdelarna, löken och rosmarinen på en väloljad långpanna. Sätt in i ugnen på 200°C. Stek i ugnen ca 2 timmar.
 
4. Slå upp sherryvinäger/ ciderättika med två matskedar olivolja och lite salt & svartpeppar i en kopp. Efter en timmes stekning av grisen, pensla med vinägern var 10 minut. Köttet är klart när det är mjukt och genomstekt och svålen har fått en krispig  gyllenbrun yta.
 
5. Skala och koka potatisen i rikligt med vatten tills helt mjuk. Slå av och låt stå varmt och torka in någon minut. Passera (om du har tillgång till en passör) potatisen och vispa för hand samman med smör och varm mjölk. Vispa till en sluffig och slät puré. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
 
6. Skölj gurkan och riv i strimlor på mandolin, finhacka dill. Blanda ättika, ciderättika och socker samt lite salt. Vänd runt gurkan med marinaden och dillen. Låt stå svalt 15 min före servering.
 
7. Servera den ugnstekta grisen med chalottenlök och den sky som bildats i pannan. Till detta serveras potatispuré, rimmad syrad gurka och gärna en grönsallad med olivolja och sherryvinäger. I glaset rekommenderas en Rioja Crianza med lite kärvhet och rik syra.
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
 
 
Instagram