Inlagd saltgurka

12 september 2013
-
Här kommer ett av mina mest lästa recept under det gångna året i repris. Passa på nu innan säsongen för gurka och krondill tar slut - du får en underbar inlagd gurka som varar till nästa års skörd!
 
Västeråsgurka - liten och hård inte särskilt välsmakande vid skörd men underbart god som inlagd salt gurka!
Ett barndomsminne är kvällste hos mormor i västergötland. Då vankades det nybakta tekakor, hushållsost eller leverpastej och saltgurka. Det är nog fortfarande den godaste smörgås jag vet och tyvärr äter jag den allt för sällan. Tekaksreceptet kommer så småningom här på Smaka & Se men nu är det saltgurkans tur. Låt dig väl smaka, du får dock bida din tid, om tre veckor är resultatet av dagens inläggning klart.
 
Inlagd saltgurka 
 
2   kg västeråsgurka
 
saltlag;
2   lit vatten
2   dl salt
 
ättikslag;
1,25 dl ättiksprit 24%
2   lit vatten
2   dl grovsalt
 
smaksättning;
10 dillkronor
3   svartvinbärsblad
10 gr pepparrot i bit
20 st vitpepparkorn
 
 
1. Skölj och borsta gurkan riktigt ren.
 
2. Blanda samman 2 dl salt och 2 lit vatten till en lag och låt gurkan dra däri under ett dygn.
 
3. Blanda samman ingredienserna till ättikslagen och låt den koka upp och sedan svalna.
 
4. Skär bort ändarna på gurkorna och varva dem i rena glasburkar med dillkronor, svartvinbärsblad, tärnad pepparrot och vitpepparkorn.
 
5. Slå på den avsvalnade ättikslagen över gurkorna så att det täcker hela vägen. Tätslut och ställ mörkt och svalt. Gurkorna är färdiga efter 3 veckor och håller sig ett halvår.
 
6. Gurkorna är goda som de är tillsammans med ett litet glas kyld vodka och de passar utmärkt på leverpastejsmörgås eller som tillbehör till oxjärpar.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Instagram