Bangers and baked beans

23 september 2012
-
Söndag, en stilla morgon lite extra tid för vila och matlagning, hoppar över frukosten och lägger an på en rejäl brunch istället. Därefter blir det en fisketur med snurrebåten. Vi har inbjudna gäster så det blir många till brunch, så mycket roligare så!
Bangers and mash är en engelsk klassiker som man ofta hittar på pub-menyer runt om i Storbritannien. Jag har gett mig i kast med att mala, blanda och stoppa "bangers". Men i min brunch tänker jag kombinera dem med vita bönor i tomatsås iatället för potatismos. Dessutom blir det omelett, bakade tomater, grillade majskolvar, rostat bröd etc. Receptet på Bangers hittade jag i Kristofer Franzéns fina bok "Korv", jag har varierat receptet lite efter eget tycke. Namnet Bangers kommer av att korvarna lätt spricker/ exploderar vid tillagningen men det spelar inte så stor roll för de är lika goda för det! Prova själv, det är fantastiskt roligt att stoppa korv.
 
 
Bangers and baked beans     8-10 port
 
Bangers;
1000 gr griskött av fläskkarré
500   gr grisspäck
150   gr ströbröd
2       dl kall hönsbuljong
10     gr salt
4       gr malen vitpeppar
1       gr malen muskotblomma
1       gr malen ingefära
8       st blad salvia, finhackade
0,3    gr riven muskot
 
Bönor i tomatsås;
400   gr vita bönor
1       gul lök, finhackad
2       msk olivolja
500   gr plommontomater
5       blad salvia
1       kvist rosmarin
1       vitlöksklyfta
salt
peppar
tabasco
 
 
 
 
1. Det är viktigt att köttet och köttsmeten till korven hålls kyld under +4°C genom hela processen. Späcket kan gärna vara fryst vid malning. Skär kött och späck i tärningar anpassade för köttkvarnen. Låt gärna bitarna ligga i frysen en stund före malning. Även köttkvarnens delar kan med fördel ligga i frysen en stund före malning.
 
2. Blötlägg 5 meter fjälster och skölj genom dem några gånger med kallt vatten.
 
3. Låt ströbrödet svälla i 30 minuter i kylskåp i den kalla hönsbuljongen. Väg upp kryddorna och saltet.
 
4. Mal köttet och späcket på fin hålskiva. Blanda färsen med salt, kryddor och ströbröd. Mal alltsammans ytterligare en gång.
 
5. Blanda färsen tills smeten binder väl och känns homogen. Stoppa smeten i fjälster med hjälp av korvhorn, var noga med att korven ej blir för hårt stoppad. Vrid av 8 cm långa korvar och knyt en knut på ändarna.
 
6. Låt korvarna vila några timmar i kyl före tillagning eller frys in dem för senare användning.
 
7. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Slå av vattnet och koka upp i nytt vatten. Koka tills nästan helt mjuka, då de slås av och läggs i tomatsås.
 
8. Fräs lök, örter och vitlök i olivolja. Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt dem med löken. Lägg på ett lock och låt puttra i 15 minuter. Slå på 2 dl vatten och sjud försiktigt ytterligare 30 minuter. Mixa med en handmixer, smaka av med salt, peppar och tabasco.
 
9. Blanda bönorna med tomatsåsen och slå upp i en ugnfast form och låt baka i ugn 150°C i ca 30 minuter.
 
10. Stek eller grilla korvarna försiktigt, tills genomvarma. Korvarna spricker lätt - därav namnet. Servera med de bakade bönorna i tomatsås och rostat bröd. Självklart passar det bra att fylla på med andra tillbehör som tex grillad majs, bacon, bakade tomater etc för att komplettera till en komplett brunch. Servera gärna en kall lageröl till.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Kött
Taggar: korv, bangers, vita bönor, brunch, pub-meny,
Instagram