Veckans vintips - Ruit Hora 2009, Bolgheri

5 oktober 2012

-

 

Veckans vintips

 

Elegant italienare – Ruit Hora 2009, varunummer 2042, 139 kr

 

Ruit Hora är ett vin från Bolgheri i Toscana, regionen som placerades på världens vinkarta av storheter som Sassicaia och Ornellaia men som i dag även erbjuder många andra viner med hög kvalitet och mycket mer tillgängliga prislappar. I Bolgheri görs viner som för tankarna mer till Bordeaux än till Chianti men det är Bordeauxrivaler med omisskännlig italiensk elegans och finess.

 

Ruit Hora är gjort på 70% Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon och 10% Petit Verdot och har en elegant, karaktärsfull doft och en smak med lite sandig strävhet med bra frukt med kryddor och fat och nyanser av mörka bär, plommon och nötter. Eftersmaken är ganska lång med en läcker, lite lingonaktig syra.

 

Vinet klarar några års lagring men kan utan problem drickas redan i dag, gärna dekanterat en timme i förväg. Det finns på de flesta Systembolag men kan vara lite marigt att hitta eftersom etiketten domineras av producentens namn - Caccia Al Piano 1868. Systembolagets presentation av vinet hittar ni här .

Från samma producent kommer för övrigt Levia Gravia 2007(bolagets nr 95269), ett cabernetdominerat vin från Bolgheri, ett fynd även det för 285 kr. 
 
/ Christer
Kategori: Veckans vintips
Taggar: Bolgherei, Italien, Toscana, Merlot, Cab, Cabernet Sauvignon
1 Kristina Almgren:

skriven

Tack för tips. Gillar denna internationellt prisade super toskanare i modern italiensk stil. Stilful o perfekt till lamm

Instagram