Veckans vintips - Chateau Bouscassé, Madiran

12 oktober 2012
-
Min god vän och synnerligen duktige vinkännare, Christer Ellgren, kommer här med ett riktigt gott vintips ur Systembolagets sortiment. Här talar vi om ett vin som faller väl in i höstens smakpalett bland rotsaker, viltkött och svampar. Skynda och fynda, lycka till med älg-kalopps eller vad det nu blir för härlig höstgryta i helgen!
 
Veckans Vintips:
 
Chateau Bouscassé - smaka på de' (Systembolagets nr 2204, 119 kr)

I sydvästraste Frankrike, söder om Bordeaux i distriktet Madiran, görs några av världens bästa viner av den synnerligen egensinnige vinmakaren Alain Brumont. Brumonts prestigeviner är kraftfulla och komplexa men hans "vanliga" Chateau Bouscassé är också ett härligt exempel på vad den tjockskaliga och kärva tannat-druvan kan åstadkomma - i rätt händer. I Bouscassé är tannat utblandad med cabernet sauvignon och cabernet franc och har fått en liten touch av ek.

Vinet är mörkt, faktiskt nästan svart, och doften präglas av mörka bär, örter, lakrits och lite rökta, köttiga toner. Smaken är fyllig, stram och har en lite bitter strävhet men koncentrationen av vinbär och björnbär är härlig. Vinet kan lagras uppemot 10 år men kan redan i dag avnjutas (gärna dekanterat någon timme innan) till en rejäl kötträtt.

Bolagets presentation hittar ni här .

/Christer

Kategori: Veckans vintips
Taggar: Alain Brumont, Madiran, Tannat, Bouscassé
Instagram