Sojamarinerad lax med rimmad gurka, forellrom, tapioka och pepparrot

19  oktober 2012

-

Lax är oftast lika god att äta rå som tillagad. Självklart är det viktigt att den är riktigt färsk och vill man vara på den säkra sidan kan det vara klokt att frysa laxen ett dygn innan man använder den. Detta för att slippa oroa sig över eventuella parasiter i det råa fiskköttet. Traditionellt så gravar vi lax med socker och salt. Här är en variant med soja som ger en väl avvägd smakbrytning tillsammans med laxen och lite pepparrot.

Anrättningen blir i sin helhet en variation på sashimi där pepparroten och sojan får vara med redan i marineringen. Genom att marinera de kokta tapiokakulorna i soja så förstärker vi dessa smaker ytterligare och tapiokakulorna får också en härlig konsistens som ”leker” i munnen tillsammans med forellrommen. Gurkan och äpplena bilder smakbrytare som är friska och fräscha.

 
Sojamarinerad lax med rimmad gurka, forellrom, tapioka och pepparrot    4 port
 
600 gr laxfilé, av ryggfilén
2     msk riven pepparrot
1     dl soja av god kvalitet
1     st gurka, skalad och urkärnad
1     tsk salt
1     msk riven pepparrot
1/2  pressad citron
1     äpple skuret i brunoise
 
100 gr forellrom eller laxrom
1     dl tapiocakulor
1     dl soja
 
1     huvud romansallad, finstrimlat
 
1. Koka upp rikligt med vatten och koka däri tapiokakulorna tills genomskinliga, ca 20 minuter. Sila av och kyl de nu geleaktiga kulorna. Blanda de kylda kulorna med soja och låt marinera en timme eller längre.
 
2. Skär bort skinnet på laxryggen och skär den sedan i centimetertjocka skivor rakt över.
 
3. Blanda soja och pepparrot i ett rymligt kärl och vänd ner den skivade laxryggen däri. Låt marinera ca en timme.
 
4. Skala gurkan och klyv på längden, gröp ur kärnhuset och klyv halvorna ytterligare en gång. Skär sedan i kuber. Skala äpplet och skär i skivor, strimlor och sedan i tärningar - brunoise. Blanda äpple, gurka, salt och citron. Låt stå svalt.
 
5. Strimla salladen mycket fint, skölj och slunga den torr.
 
6. Slå upp rommen i en sil och skölj under rinnande kallt vatten tills vätskan som rinner bort är helt klart och rent. Låt rommen rinna av. Blanda rommen med de sojamarinerade tapiokakulorna. Låt rinna av i sil.
 
7. Lägg upp salladen i mitten på ett stort fat och lägg sedan den marinerade laxen i en ring runt salladen. Garnera med den den rimmade gurkblandningen uppe på salladen och runt om. Toppa sedan med forellrommen blandad med tapioka. Spara lite att servera vid sidan.
 
8. Servera från fatet och avnjut kallt gärna med en frisk riesling vid sidan.
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fisk Förrätter
Taggar: Lax, soja, pepparrot, tapioka, gurka, sashimi
1 Melinda:

skriven

Den här lagade jag i måndags på tjejmiddagen och det blev mycket uppskattat. Friskt, fräscht och med underbara asiatiska toner. Efterrätten smakade ännu bättre efter den "lätta" huvudrätten. Tack för att du delar med dig.

Instagram