Rödvinskokta äpplen

16 oktober 2012
-
 
Äpple, kanel, stjärnanis, socker och rödvin - tillsammans bildar dessa smaker höstens godaste acompanjemang till vaniljglass. Att koka in äpplen är inte det lättaste, de vill gärna koka sönder, spricka eller förvandlas till mos. Sjud därför äpplena försiktigt och var noga med att kontrollera när de blir färdigkokta. Precis som inkokta päron går äpplena utmärkt att konservera för senare konsumtion. Dessa fina äpplen är av sorten Amorosa och kommer från min mors äppelträd.
 
 
Rödvinskokta äpplen
 
1400  gr urkärnade & skalade äpplen i klyftor
1       lit rödvin
800   gr socker
1       st vaniljstång, kluven på längden
3       st kanelstång
2       st stjärnanis
10     st svartpepparkorn
skal av citron
 
 
 
 
1. Klyv äpplena och kärna ur dem. Skala och skär i klyftor. Lägg dem i vatten med pressad citron för att inte oxidera.
 
2. Koka upp vin, socker, vaniljstång och kryddor i en vid kastrull, tillsätt några bitar med citronskal. Undvik den vita delen av skalet.
 
3. Lyft upp äppelklyftorna ur vattnet och lägg dem i rödvinslagen. Koka upp försiktigt så att äppelklyftorna håller sig hela.
 
4. Lyft upp äppelklyftorna försiktigt och lägg dem i konservburkar.
 
5. Låt rödvinslagen reducera till hälften och slå över äppelklyftorna i konservburkarna. Fördela kryddorna i burkarna och stäng dem.
 
6. Låt burkarna sjuda i vattenbad, i ugn eller på spisen, i 80°C ca 15 minuter. Kyl dem och förvara tills det är dags att äta de rödvinsinkokta äppelklyftorna. Servera gärna ljumma med vaniljglass eller vaniljsås.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Dessert Äleby Gård
Taggar: äpple, vanilj, rödvin, inkokta äpplen, kanel, stjärnanis, fruktkonserv
1 Melinda:

skriven

Häftigt, måste testa snart.

Instagram