Karamelliserade svartrötter med dill, på puré, serverat med rostad paranöt och balsamvinäger

12 oktober 2012
-
Svartrötter eller som de ofta kallas - fattigmans sparris- hör till höstens stora delikatesser. Långa svarta rötter som växt sig stora i sandig jord, skalade blir de vitare än vita och de har en mild men rik smak som utvecklar sig fantastiskt med lite olivolja eller smör. Svartrötter passar utmärkt som garnityr både till fisk och kött men precis som sparris så är de fullgoda i sig själva. Koka dem i lättsaltat vatten och avnjut med lite brynt smör eller en enkel vinaigrette - otroligt gott. Här i en lite mer arbetad förrätt som frälser villken gourmet som helst! Prova redan i kväll, servera till din älskade och jag utlovar att Ni båda drar en vinstlott...
 
 
Karamelliserade svartrötter med dill, på puré, serverat med rostad paranöt & balsamvinäger       4 port
 
500 gr svartrötter
8     kärnor av paranöt
40   gr smör
1     tsk strösocker
svartpeppar från kvarn
salt
1     dl vitt vin
aceto balsamico tradizionale
olivolja
dill finhackad
 
1. Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med lite citron.
 
2. Skär ut 8 bitar av svartrot ca 6 cm långa och klyv dem på längden.
 
3. Skär ned resten av svartrötterna i småbitar och koka under lock i lätt saltat vatten. Använd så lite vätska som krävs för att koka rötterna mjuka.
 
4. Rosta paranötterna gyllenbruna i ugn och finhacka dem till ett strössel.
 
5. Marinera stavarna av svartrot med salt, socker, svartpeppar och olivolja. Stek bitarna i het panna så att de blir karamelliserade och gyllenbruna. Slå på vinet i pannan och lägg på ett lock. Drag från värmen och låt stå 5 minuter för att bli al dente, varmhåll.
 
6. Lyft upp de mjukkokta svartrötterna och kör i mixer tillsammans med smöret till en slät puré. Späd eventuellt med lite av spadet de kokat i. Smaka av med salt.
 
7. Vänd runt de varma karamelliserade svartrötterna med finhackad dill. Lägg upp en sked varm puré på en tallrik. Lägg 4 stavar karamelliserade svartrötter på varje portion. Strö över strösslet av de rostade paranötterna. Ringla över balsamvinäger av bästa kvalitet.
Servera ljummen med ett glas Sherry oloroso vid sidan.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Anna-Lena:

skriven

Ljuvligt gott!

Instagram