Gratinerad hummer med rotfruktsjulienne och salvia

6 oktober 2012
-
Hummerfisket är i full gång på västkusten. Det är ett fascinerande fiske som ofta görs i liten skala, slitigt och riskfyllt men också mycket spännade. För den som lider av sjösjuka finns det dock bättre sysselsättning än att fiska hummer för vågorna går ofta höga och tinnerna skall läggas nära strand och rev. Att hala upp en hummertinna och vittja den sprider på spänning varje gång. Finns det ingen hummer i tinnan kan man nästan vara säker på att där finns en krabbtaska. Krabba är ju också vansinnigt gott även om det kanske inte riktigt mäter sig med hummer. Jag har full förståelse för att priset på hummer behöver vara högt, det är ett slitgöra att fiska dessa små godingar, fast priserna här i Stockholm når ofta okristliga höjder.
Detta recept på gratinerad hummer har följt mej under åtminstone 20 år och jag tycker att det är något av det godaste som finns. Rotsakernas sötma, syran från creme fraichen och det söta hummerköttet ger en underbar kombo. En halv hummer blir en rejäl förrätt och en hel blir en perfekt huvudrätt.
Smaka & njut!
 
 
Hummer, gratinerad med rotfrukts julienne och salvia    2-4 port
 
2     st hummer
1     st morot
1     st palsternacka
1/2  st purjolök
3     dl creme fraiche
1     dl  vitt vin
5     blad färsk salvia
1     st äggula
salt
vitppeppar från kvarn
cayenne
 
 
 
 
 
 
1. Koka eller blanchera hummern hastigt så att köttet lossnar från skalet.
 
2. Klyv hummern plocka ur klo, arm och stjärt ur skalet skalet. Tranchera stjärten i tre delar. Spara både kött och skal.
 
3. Ansa och skala morot, palsternacka och purjolök och skär ned i tunna stavar - julienne.
 
4. Fräs grönsakerna tillsammans med salvia, deglacera med vitt vin och tillsätt creme fraiche, låt svalna något. Tillsätt äggula. Smaka av med salt, peppar och cayenne.
 
5. Fördela de stuvade grönsakerna i hummerskalen men spara lite av såsen. Lägg hummerköttet över grönsakerna och napera med återstående sås och eventuellt ytterligare julienne.
 
6. Gratinera hummern i ugn med kraftig övervärme ca 200°C.
 
7. Servera varm dekorerad med en väl kyld flaska champagne.
 
© Patrik Arneke
Kategori: Fisk
Taggar: bohuslän, hummer, krabba, gratinera, rotsaker, västkusten
Instagram