Veckans vintips- dubbelt bubbel!

8 november 2012
-
Veckans vintips - "Première Cuvée", Bruno Paillard, Champagne
 
Så här när hösten, kanske t o m vintern, tagit strupgrepp på landet krävs lite upplyftande glädje i tillvaron och var hittar men bäst sådan om inte i Champagne. Det finns massor med bra skumpa på bolaget men det lönar sig ofta att navigera bort från de "stora namnen" och istället söka sig till lite mindre kvalitetsodlare. 

Bruno Paillard har bara producerat vin i 30 år men är redan en av de främsta champagnemakarna. Hans Pinot Noir-dominerade champagne kännetecknas av stor mognad, något som beror på att han lagrar vinet länge och dessutom använder en stor andel (ännu) äldre "reserve-viner" i blandningen av det icke årgångsbetecknade "Première Cuvée", bolagets varunummer 7857. Vinet kostar 349 kr flaskan och är värt varenda krona.

Doften är mild med en lite rökig ton och inslag av röda äpplen, nybakat bröd, mandlar och blodapelsin. Moussen är mild och fin - inga aggressiva syror. Smaken är frisk och fräsch med lång eftersmak och toner av mogna äpplen och lite grapefrukt. En finess med Paillards flaskor är att de har datum för degorgeringen (slutbuteljeringen) på baksidesetiketten. Vinet går att lagra och det skadar faktiskt inte heller att dekantera det - men gör det försiktigt :)

Bolagets presentation finns här .

Att stå och panga en flaska Paillard på terrassen eller balkongen vid tolvslaget på nyårsafton är däremot ingen hit - då får man gå till andra varor och jag skulle därför i god tid vilja rekommendera även JP Chenet Brut (nr 77189). Kostar nästan ingenting, 69 kr flaskan, men är ett riktigt bra "bruksbubbel" och funkar fint utomhus på nyårsafton. Däremot måste det beställas på bolaget - köp en sexpack!

/Christer
Kategori: Veckans vintips
Taggar: Champagne, Bruno Paillard,Bubbel, mousserande vin
1 Anonym:

skriven

Intressant, jag ska köpa en sexpack av båda :-)

2 Gabriella

skriven

Champagne, alltid roligt, tack för tipset!

Svar: Visst är det gott!
PA

Instagram