Rostade morötter med puré och lardo

12 november 2012
-
Jag vet inte hur många gånger jag skrivit på denna blogg att orange är en färg som smakar gott!
Nu är det belagt igen! Jag hittade idag en påse med blandade sorter av morötter i butiken. De var av flera sorters färger, där fanns vita, gula, oranga, vinröda etc. Vackert och inspirerande. Den söta smaken i morot blir extra god tillsammans med smör i purén och även som lätt karamelliserad i ugnen. Spiskummin och morot är en härlig kombination och bägge dessa smaker finner sig väl tillsammans med italiensk lardo. Det är också viktigt med olika konsistenser i en maträtt och här finnns det silkeslena, det lite sega och det knapriga. En fantastiskt god grönsaksanrättning!
 
 
Rostade morötter med puré och lardo          4 port
 
puré:
250 gr orange morot
150 gr mandelpotatis
40   gr smörsalt
 
garnering:
400  gr morötter av olika sorter; gula, vita, oranga, lila eller vilka du kan finna
2      tsk hel spiskummin
2      msk pumpakärnor
1      msk oliv olja
salt
svartpeppar från kvarn
12    tunna skivor lardo
 
 
 
 
1. Skala samtliga morötter och potatis.
 
2. Potatisen och moroten till purén skärs i bitar och kokas i saltat vatten tills mjuk. Slå bort allt vatten förutom 1dl. Tillsätt smöret och mixa till en slät puré i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt. Varmhåll.
 
3. Skär övriga morötter i klyftor på längden. Lägg dem i en långpanna tillsammans med salt, spiskummin, svartpeppar och pumpakärnor. Vänd runt med olivolja. Rosta i ugn225°C tills gyllenbruna och al dente.
 
4. Lägg en stor sked puré i botten på fyra tallrikar.  Lägg de rostade morötterna ovanpå purén. Strö även på de rostade pumpakärnorna samt spiskummin från långpannan.
 
5. Fördela tre tunna skivor lardo över de varma grönsakerna och värm lite försiktigt med en blåslampa så att lardon smälter och blir genomskinlig. Servera på direkten. Ett glas Primitivo från Puglia passar utmärkt till.
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, patrik.arneke@telia.com
1 Anna-Lena:

skriven

Jätte jätte gott! Om man inte har lardo så går det bra ändå :)

Instagram