Rilette de Porc

18 november 2012
-
När jag var i butiken så sprang jag på en riktigt fin och billig rimmad fläsklägg från Gotlandsgris, kunde helt enkelt inte motstå att köpa den. Den såg så fin ut där den låg i kyldisken...
Väl hemma så insåg jag att middagsplanerna redan var gjorda, det blir mat ute på restaurang ikväll, så vad göra med läggen?
Svaret blev en köttkonserv med franska traditioner;
- En Rilette de Porc!
 
 
Rilette de Porc
 
1      kg rimmad fläsklägg på ben
300  gr späck, skuret i bitar
3      lagerblad
6      kryddpepparkorn
6      nejlikor
1      tsk torkad timjan
vitpeppar från kvarn
 
 
1. Lägg kött, späck och kryddor i en tryck-kokare. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp och sätt på locket. Koka under tryck i två timmar.
 
2. Drag från värmen, släpp ut trycket och öppna locket. Lyft upp kött och späck, som nu faller sönder i bitar, på en skärbräda. Skär i småbitar och låt ligga i en skål tills vidare.
 
3. Reducera buljongen till 4 dl, låt fettet vara kvar i buljongen.
 
4. Lägg i kött och späck i buljongen och fortsätt att koka tills all vätska kokat bort och bara fett och kött återstår. Smaka av med peppar.
 
5. Fyll upp hela blandningen på konservburk och förslut locket. Ställ burken i en hög kastrull med hett vatten och värm till 80°C låt stå i denna temperatur i 15 min. Kyl snabbt.
 
6. Riletten håller sig nu flera månader i försluten konservburk. Öppna när du får lust och avnjut på grovt rostat bröd med syltlök och cornichon.
 
 
 
© Patrik Arneke, patrik.arneke@telia.com
Instagram