Fornarina

14 november 2012
-
Pizza och pizzaliknande bröd värmer gott så här i höstmörkret. En pizzadeg som fått jäsa länge får en underbart god smak och en speciell seghet. Gör gärna en fördeg som får jäsa över natten och arbeta vidare på degen morgonen efter. Låt sedan degen jäsa försiktigt under dagen så har du sedan en perfekt deg att baka ut till middagen.
Pizza skall självklart helst bakas i en vedeldad ugn med stenbotten för att bli det där alldeles extra men visst går det att göra en god pizza även hemma i den elektriska ugnen. Har du en baksten att grädda på så blir det aldra bäst.
I somras var jag på besök hos en av mina goda vänner i utkanten av Rimini och fick ta lärdom vid pizzaugnen värme. Utöver klassiska pizzor fick jag även prova på att baka en sk  "Fornarina" en lite tunnare variant på focaccia som är en utmärkt aptitretande start på måltiden. Vid mitt besök vid pizzaugnen bakade vi en fornarina med smak av vitlök men godast är den som smaksätts med rosmarin. Prova receptet nedan och glöm inte att låta degen få ta sin tid att jäsa länge. Om några dagar utlovas fler varianter på pizzafyllning som smakar underbart gott!
 
 
 
Pizzadeg   4 st pizzor
 
fördeg;
200 gr vetemjöl
300 gr vatten
10   gr jäst
 
slutdeg:
fördegen ovan
300 gr vetemjöl
10   gr jäst
10   gr salt
 
 
 
1. Vispa samman vatten och jäst till fördegen. Vispa ned mjölet så att allt blandar sig väl. Tack med plast och låt stå svalt/ i kylen över natten.
 
2. Tag fram fördegen och låt den bli rumstempererad. Tillsätt jäst och resterande vetemjöl. Knåda väl i 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter.
 
3. Dela upp degen i fyra delar och knåda till fyra släta bullar. Lägg i mjölad handduk och låt jäsa i 40 minuter. Ställ sedan in degämnena i kylen och låt jäsa svalt ytterligare 4-5 timmar, låt gärna degen ligga kvar i handduken på en plåt men plasta så att den inte torkar ut.
 
4. Tag fram degämnena och kavla försiktigt på mjölat bakbord till runda plattor. Arbeta dem sedan med händerna till pizzabottnar.
 
5. Lägg på pizzafyllning och grädda i 275°C tills bottnarna är genomgräddade.
 
6. Servera omedelbart. Ett gott vino da tavola rött eller vitt serveras till.
 
 
 
 
Fornarina  1 st
 
1    st pizzabotten
1    nypa halvgrovt havssalt
1    nypa finhackad färsk rosmarin
1    skvätt oliv- eller jordnötsolja
 
1. Förbered pizzadegen enligt recept ovan. Arbeta ut till en pizzabotten
 
2. Strö över salt och finhackad rosmarin. Ringla över olja.
 
3. Grädda i 275°C tills vackert gyllenbrun.
 
4. Skär upp i snibbar och servera som aptitretare.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se, Luntmakargatan 54 B, Stockhom, patrik.arneke@telia.com
Kategori: Baka
Taggar: fornarina, pizza, rosmarin, bröd, focaccia
Instagram