Coq au vin - tupp i rödvin

 
26 noveber 2012
-
Tupp i rödvin hör till en av Frankrikes stora klassiker! Det är en varmrätt som blir lika god här hemma med våra egna gårdskycklingar och goda rotsaker. Det är väl bara rödvinet vi inte har här på våra nordliga breddgrader.
Välj en riktigt stor kyckling, helst ekologisk sådan, du kan laga den hel eller som jag har valt nedstyckad i bröst på ben, lår &  klubba samt vingar. Vill Du få extra mycket karraktär från rödvinet så marinerar du kycklingen i vin redan dagen innan. Själv tycker jag att en dryg timmes koktid i rödvin ger tillräckligt med karaktär. Komplettrad med rökt fläsk, steklök och champinjoner så samakar hela anrättningen fantastiskt!
Visst, det tar lite tid att laga men under tiden hinner du spisa god musik, smaka av vinet och städa både kök och hem. Kycklingen puttrar under tiden på spisen utan att kräva mycket arbete.
En perfekt söndagsrätt en dag i november då det känns som solen aldrig skulle gå upp.
 
 
 
Coq au vin - Tupp i rödvin          4-6 port
 
2      kg hel kyckling
1      stor morot
1      gul lök
1/3   purjolök
1      stjälk blekselleri
1      boquet garni; lagerblad, timjan, rosmarin
1      vitlöksklyfta
1      lit rött vin
 
500   gr färska champinjoner
500   gr små steklökar
300   gr rökt sidfläsk i bit
1      msk strösocker
3       dl rött vin
6       st kryddnejlikor
10     svartpepparkorn
salt & peppar
majsena att reda med
 
kokt potatis att servera till
 
 
 
 
1. Dela upp kycklingen i delar; två lår med klubba, brösten på ben, två vingar, rygg. Sätt en stor bredbottnad kastrull på spisen. Bryn bitarna av kyckling runt om i lite olivolja. Lyft upp dem på ett fat.
 
2. Skär en fin mirepoix av morot, purjolök, lök, vitlök och selleri. Bryn grönsakerna i kastrullen och tillsätt lagarblad, timjan och rosmarin samt svartpeppar och kryddnejlika.
 
3. Lägg de brynta kycklingbitarna ovanpå grönsakerna, salta och slå på vinet. Koka upp och brässera försiktigt under lock i 1 tim och 15 min. Drag av värmen. Varmhåll.
 
4. Skär det rökta sidfläsket i tärningar. Skölj champinjonerna och låt dem rinna av. Skala steklöken.
 
5. Bryn sidfläsket och lägg upp på ett papper för att rinna av. Bryn sedan champinjonerna i stekfettet från sidfläsket och låt även dem rinna av. Tillsätt steklöken i panna och bryn runt om. Strö på lite strösocker och bryn ytterligare. Slå på en dl vatten och låt brässera under lock tills vätskan kokat in och löken mjuknat. Lyft upp löken och tillsätt 3 dl rött vin. Koka upp och reducera vinet till hälften.
 
6. Lyft nu upp bitarna av den brässerade kycklingen på ett fat. Stycka ev upp i mindre bitar. Sila såsen från kycklingen ner i det reducerade rödvinet och koka samman något. Red med maizena och smaka av med salt och peppar.
 
7. Fördela de brynta champinjonerna, baconet och steklöken över kycklingbitarna och slå den varma såsen över alltsammans. Servera rrykande varmt med kokt potatis vid sidan.
I glaset serveras en mogen Beaujolais Morgon.
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Kategori: Fågel
Taggar: Frankrike, rödvin, tupp, kyckling, coq
Instagram