Spaghetti alla puttanesca
Kokt saltad långa med gräddkokt grönkål, skirat smör och hackat ägg
Coq au vin - tupp i rödvin
Friterade räkbröd
Brandade de Morue eller Brandada de bacalao
Pocherad piggvar med potatis och purjolök
23 november 2012
Sherry Amontillado
Veckans vintips - Anselmo Mendes, Alvarinho Contacto,
Veckans vintips är ett mycket elegant och aromatiskt vin från den allra nordligaste delen av Portugal. Under de senaste åren var vinerna från spanska Rias Baixas och gjord på albariño fått ett internationellt genomslag men faktiskt, i alla fall enligt min erfarenhet, är den portugisiska varianten - alvarinho (det är noga med konsonanterna... :) - ännu bättre.
Druvan, hur man nu än stavar den, har en mycket distinkt arom, snarlik viognier eller en inte alltför kryddig gewürztraminer och ger ett vin som till synes är ganska lätt med en påtaglig syra och smak som påminner om aprikos och persika. Anselmo Mendes variant doftar inte bara persika utan också päron, blond grape, lime och lite ananas. Smaken är rund och mycket fyllig men ändå med mineralkaraktär och en aning elegant citronskalig bitterhet. Trots att vinet är helt torrt har det, precis som en bra gewürztraminer, en hel del fruktsötma.
Passar perfekt till inte allför såsdränkt fisk eller kanske en fårost.
Systembolagets presentation ser ut så här:
/Christer Ellgren
Isterband med pasta & tomat
Soppa på rostad paprika och vitlök med brynt aubergine & chorizo
Öppen omelett med broccoli, mozzarella och sardeller
Surdegsbröd med valnötter och kastanjer
Rilette de Porc
Mjölk marmelad - confiture de lait
17 november 2012
Pizza, mina tre favoriter
Veckans vintips - Banyuls
Viner från Banyuls är så långt ifrån dagens vinmakarnormer man kan komma. De görs med hjälp av en slags egenartad blandning av de tekniker som används för att göra sherry, portvin och madeira och det hela resulterar i ett ljus, rött, sött vin med subtila nyanser i doft och smak av torkad frukt, vax, nötter, kaffe och julkryddor - massor av julkryddor - och en oerhörd rikedom. Ingenting till älgsteken men ett perfekt vin att sitta och filosofera över eller bara för en stund av stilla kontemplation. Minst lika bra kan det fungera efter jullunchen/middagen - aromer och smaker är perfekt till (eller kanske som ersättning för) de juliga efterrätterna. Jag skall i alla fall ha en flaska på julbordet!
Att provningen sedan omfattade flaskor med årtal från 2006 till 1951 (!) gjorde ju inte saken sämre :)
Vinerna (som alla finns i beställningssortimentet och alltså måste beställas) ser ni på bilden:
Vignerons Catalans, Banyuls Grand Cru 2005 (nr 74405) 167 kr (50 cl),
Domaine du Mas Blanc, Banyuls Hors d'Age Vieilli en Sostrera 2003 (nr 76192) , 645 kr, ett vin med fantastiska pepparkakstoner,
Le Dominicain, Banyuls Dominicain Rouge 1998 (nr 83065) 264 kr, friskt och fruktigt och besynnerligt ungt i karaktären för att vara 14 år gammalt,
och sedan den närmast magiska Gérard Bertrand Legend Vintage Banyuls 1951 (nr 76234) för beskedliga 1.699 kr. Knappast ett fyndköp men ett gudomligt vin!
Le Dominicain, Banyuls Dominicain Rouge 1998 är ett vin jag kommer att njuta av i jul, det får ersätta den traditionella tawny-porten, och det blir några flaskor till, för kontemplativt drickande...
/Christer Ellgren
Fornarina
Smörrebröd med ägg och böcklingpastej
Rostade morötter med puré och lardo
Nubbesallad på kavring
Scotch Milk Punch
Veckans vintips- dubbelt bubbel!
Bruno Paillard har bara producerat vin i 30 år men är redan en av de främsta champagnemakarna. Hans Pinot Noir-dominerade champagne kännetecknas av stor mognad, något som beror på att han lagrar vinet länge och dessutom använder en stor andel (ännu) äldre "reserve-viner" i blandningen av det icke årgångsbetecknade "Première Cuvée", bolagets varunummer 7857. Vinet kostar 349 kr flaskan och är värt varenda krona.
Doften är mild med en lite rökig ton och inslag av röda äpplen, nybakat bröd, mandlar och blodapelsin. Moussen är mild och fin - inga aggressiva syror. Smaken är frisk och fräsch med lång eftersmak och toner av mogna äpplen och lite grapefrukt. En finess med Paillards flaskor är att de har datum för degorgeringen (slutbuteljeringen) på baksidesetiketten. Vinet går att lagra och det skadar faktiskt inte heller att dekantera det - men gör det försiktigt :)
Bolagets presentation finns här .
Att stå och panga en flaska Paillard på terrassen eller balkongen vid tolvslaget på nyårsafton är däremot ingen hit - då får man gå till andra varor och jag skulle därför i god tid vilja rekommendera även JP Chenet Brut (nr 77189). Kostar nästan ingenting, 69 kr flaskan, men är ett riktigt bra "bruksbubbel" och funkar fint utomhus på nyårsafton. Däremot måste det beställas på bolaget - köp en sexpack!
/Christer
Rådjursytterfilé med puré av jordärtskocka, brysselkål och hasselbackspotatis
Farfalle med spetskål, rökt sidfläsk och pinjenötter
Smörrebröd med hönssallad
Syltkakor med nypon
Kycklingbuljong, mörk
Grillade lammkotletter med vitlöksrostad pumpa
Marängsviss med kastanjer och chokladsås
2 november 2012
-
Marängsviss eller hovdessert som den också kallas består i huvudsak av maränger och grädde och serveras med chokladsås. Ibland tillsätter man bananer eller annan frukt. I England serveras en liknande dessert under namnet ”Eton mess” och då blandas jordgubbar med maräng och grädde. Det finns olika typer av maränger och en av sorterna kallas för Schweiziska maränger eller maräng suisse och det är väl troligt att det är därifrån som ordet marängsviss härstammar. I just Schweiz serveras så här års en dessert som bär namnet ”Mont Blanc” som består av kokta pressade kastanjer, vispad grädde och maräng. Eftersom jag är vansinnigt förtjust i just kastanjer så faller mitt val på ingredienser till min marängsviss på just de ovan nämnda!
Veckans vintips- Campos Goticos 2009, Ribera del Duero
Campos Goticos 2009, Systembolagets nr 2097, 89 kr
Under 80-talet var den spanska dominansen på den svenska vinmarknaden påtaglig. Efter en brant nedgång i såväl kvalitet som försäljning under 90- och början av 2000-talet är de spanska vinerna nu tillbaka med besked. I de dyrare segmenten kryllar det av bra viner men det finns också chanser att hitta något riktigt bra för under 100-lappen.
Från Spaniens kanske bästa område, Ribera del Duero, kommer Campos Goticos, en producent som inte har mer än ca 10 år på nacken men som redan gör fantastiskt bra viner, dessutom med ekologiska metoder.
Vinet är gjort på den spanska klassikern Tempranillo och har en vacker blålila färg. Doften är läckert bärig och örtig med lite violpastiller och choklad. Eken - vinet ligger 6 månader på franska fat - stöttar fint. Smaken är fyllig med örter, viol, mogna plommon och mörk choklad. Tanninerna är tydliga men civiliserade. Vinet vinner på ett par timmars luftning i karaff och passar bra till många höstinfluerade rätter.