Waldorfsallad

1 mars 2012
-
För ett drygt år sedan satt jag på Bull & Bear, Waldorf Astoria i New York och njöt av en Waldorfsallad. Det var en synnerligen frisk och fräsch upplevelse. Waldorfsallad är ju en gammal klassiker som lagats mycket i äldre svenska restaurangkök och oftast lagas den på rotselleri men orginalreceptet från 20-talet lär vara på blekselleri och så serverades jag den i New York. För säkerhet skull har jag provat att laga bägge varianterna. Som du ser på bilden är de väldigt lika till utseende. Smakmässigt fungerar båda delarna bra men faktum är att med blekselleri blir salladen friskare och krispigare.
Villken selleri du än väljer så undvik att blanchera den och var noga med att skära i tunna fina julienne, låt salt och citron göra jobbet med att marinera/ mjukgöra sellerin. Det korrekta receptet från Waldorf Astoria känner jag inte till, här kommer min egen variant.

Waldorfsallad
4 port   

6    stjälkar blekselleri    eller motsvarande mängd rotselleri
2    st  syrliga äpplen   
3    msk majonäs   
3    msk creme fraiche   
1/4 citron pressad   
1    tsk worchestersås   
100 gr hackade valnötter       
peppar från kvarn       
salt                                                                           

1. Skär blekselleristjälkarna i 4cm bitar och strimla dem sedan i fina stavar/ julienne. Lägg dem i en bunke och krydda med salt och peppar, pressa över citron och tillsätt worchestersås. Blanda väl.

2. Rosta de hackade valnötterna i en het teflonpanna, låt svalna.

3. Skiva äpple i tunna skivor och strimla i stavar/ julienne.

4. Vänd ner majonäs och creme fraiche och valnötter i sellerisalladen, blanda väl. Vänd sedan försiktigt ned äpple julienne.

5. Klart att servera. Smakar utmärkt med lite finskuren isbergsallad och rökt skinka.   
Salladen passar också till rökt kalkon eller fårfiol, eller varför inte till lättrökt lax.
Instagram