Ugnstekt kyckling med sherryvinäger

6 mars 2012
-
När man är riktigt hungrig, eller när man sitter vid en finare middag och skall avnjuta en helstekt kyckling är benen ett stort problem. Är man riktigt hungrig stör man sig på en massa spretiga ben som är i vägen för själva njutningen. Sitter man på en tjusig middag med dukar och vikta linneservetter stör man sig på alla ben som gör att såsen skvätter, ben som dessutom tar upp halva tallriken när man äter.
- Nä, det duger inte! Därför vill jag rekommendera att ta bort benen ur kycklingen innan den steks. Av benen/ skrovet kan du sedan göra en god buljong till soppor och såser. Kycklingen kan efter stekning avnjutas "rakt av" utan iriterande ben. Är du nu riktigt riktigt hungrig så kan jag rekomendera dig en hel kyckling och då slipper du salladen till men får kanske dubbla vinet (!) och då krävs det riktigt god Bourgogne.
Sherryvinägern den ger mersmak...
...happy meal!
 
Ugnstekt kyckling med sherryvinäger 2 port.
 


1    st hel kyckling ca 1 kg   
1/2 st spetskålshuvud   
2    st lagerblad   
1    tsk chili flakes   
1    msk honung   
2    msk sherryvinäger   
3    msk olivolja      
salt       
peppar från kvarn               

grovt skuren grönsallad till servering   
1    tsk honung   
1/2 st apelsin pressad           
1    msk sherryvinäger   
2    msk olivolja       
salt           


1. Bena ur kycklingen från ryggen, så att du får ut hela skrovet men behåller kycklingen hel. Krydda kycklingen på insidan med salt, chili och lagerblad.
Följ länken nedan för att se hur man benar ur en kyckling. I mitt recept väljer jag att avbryta proceduren när skrovet är urtaget men kycklingen i övrigt hänger ihop.
Att bena ur en kyckling

2. Strimla spetskålen grovt och lägg i kycklingen. Bind ihop med bindgarn till en naturlig kycklingform. Lägg med bröstet upp på ett galler med en långpanna under. Fyll med lite vatten i långpannan.

3. Blanda samman en glace av sherryvinäger, honung, olivolja, salt och peppar. Pensla kycklingen med glacen och ställ in i ugn ca 250°C i ca 1 timme. Vrid ner värmen till 200°C efter halva tiden. Pensla kycklingen med glacen var 10 minut, lite oftare på slutet. Kycklingen skall komma upp i dryga 70°C i köttet innan den är färdig. Tag ut och låt stå varmt ca 15 min före tranchering.

4. Blanda en salladsdressing av honung, apelsinjuice, sherryvinäger, olivolja och salt. Vänd runt salladen med dressingen och servera den grovt trancherade kycklingen med en riklig mängd sallad och spetskålen som tagit god smak av kycklingen. Till detta föreslår jag en ej alltför tung Röd Bourgogne.

Jag har valt att fylla kycklingen med spetskål men det går bra med andra grönsaker eller en fyllning av ris eller bröd etc. Tag det som passar bäst beroende på hunger och säsong!
 
Instagram