Ugnsbakad piggvar med potatis och rosmarin

23 mars 2012
-
Fiskdiskens kung heter piggvar. Någon gång ibland måste man unna sig en präktig bit av denna karaktärsfulla fisk. Den hör till de fiskar som är god att baka i ugn och gärna då i hel bit med ben och skinn. Är Ni många till middag så baka gärna en hel fisk! I Rom åt jag mycket fisk lagad rakt upp och ned med inte mycket andra smaksättningar än salt, olivolja och citron. Kompletterad med ugnstekt potatis och lite rosmarin blev det måltider att drömma tillbaks till. Lågtemperaturstekning i all ära men om man vill locka fram den där riktiga kraften i smakerna krävs det lite högre temperaturer. Detta är en sådan rätt, här vill vi få smak, färg och karaktär på anrättningen.
Lycka till!!Ugnsbakad piggvar med potatis och rosmarin 2 port   

500 gr bit av piggvar med ben och skin   
8    st små potatisar   
2    st vitlöksklyftor   
1/2 st gul lök   
1    st citron   
3    st lagerblad       
rosmarin       
salt       
peppar från kvarn       
olivolja                                                                   

1. Skär några snitt i skinnet på fisken, krydda runt om med salt och peppar. Lägg den på en inoljad långpanna.

2. Skär potatisen i centimeterstora bitar, grovhacka löken och krossa vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna i långpannan runt fisken.

3. Skär citronerna i halvor och placera även dem på lånpannan. Krydda med salt och peppar, lägg på lagerblad och rosmarin samt ringla ytterligare olivolja över alltsammans.

4. Sätt in i ugnen på 250°C i ca 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 200°C och stek tills potatisen är färdig och fisken har en kärntemperatur på 65°C, det tar nog ytterligare 15 minuter beroende på fiskbitens tjocklek. Potatisen skall få en vacker gyllenbrun färg.

5. Rensa fisken och servera tillsammans med potatis, lök och citron. Eventuellt behövs lite mer salt och lite ringlad olivolja. Denna anrättning kräver ett lite fylligare vitt vin, en Mersault passar utmärkt!
Instagram