Stekt salt sill med korintsås

14 mars 2012
-
Vi äter på tok för lite sill! Inte nog med att det är billigt, det är dessutom  gott och väldigt nyttigt, sill hör i allra högsta grad till vår svenska mattradition. Det råder ett evinnerligt tjat om alla fiskarter som håller på att bli utfiskade och vi får inte äta ditt och inte datt, samtidigt får vi dagligen höra att vi behöver minska vår köttkonsumtion och äta mer fisk. Lik förbaskat ratar vi sillen! Försäljningssiffrorna på sill går ständigt ner och sillfabrikanterna försöker sig på alla möjliga knep för att locka oss till sillinköp, det ena konstigare än det andra...
Stekt salt sill ser vi inte ofta på lunchmenyerna längre men det är gott.
Serverat med löksås eller varför inte på äldre manér med sötsur korintsås, smaka och se, det är riktigt gott!Stekt salt sill med korintsås
4 port   

8    st urvattnade filéer av salt sill   
1    dl korinter   
2    dl vatten   
2    dl höns eller kalvbuljong   
40  gr smör   
3    msk vetemjöl   
2    msk mörk sirap   
2    msk ättika   
1    st gul lök finhackad       
soya       
rågmjöl       
smör till stekning      

till servering               
kokt potatis       
finhackad persilja                   

1. Låt de urvattnade sillfiléerna rinna av ordentligt i ett durkslag, torka ev av dem med papper före panering i rikligt med grovt rågmjöl.

2. Koka upp korinterna i vattnet och drag av värmen.

3. Bryn lök och mjölet i hälften av smöret. Tillsätt sirap och sedan, under omrörning, buljongen och det avsilade vattnet från korinterna. Låt koka samman ca 10 min till en relativt tjock sås. Färgsätt och smaka av sältan med någon tsk soya. Tillsätt ättika och smaka av. Ror till sist ned de avkokade korinterna samt den sista klicken med smör.

4. Lägg en riklig smörklick i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Stek sillfiléerna på bägge sidor. Lägg upp på tallrik och slå korintsåsen vid sidan, strö finhackad persilja över. Servera med kokt potatis. I glaset rekommenderas en porter eller en klassisk svensk lager. En klar nubbe passar bra till.  
Instagram