Potatis- & purjolöksoppa, Crème Vichyssoise

13 mars 2012
-
Få rätter smakar lika bra kalla som varma. Här är en soppa som  är värmande och smakrik en kylig vårdag och  lika underbart svalkande god en het sommardag. Just nu längtar vi nog alla lite just dit, att få slå upp altandörren gå barfota ut i gräset och slå sig ner vid ett dukat bord i skuggan av en björk där lunchbrisen susar igenom löven. En sådan dag skall lunchen inledas med ett glas mycket kall sherry och en kopp sval Créme Vichyssoise.
... men ikväll blir det mer rustikt, en himmelskt god  och varm potatis- & purjolöksoppa med ett grovt kumminbröd vid sidan. Vilken tur, att jag förra veckan passade på, att koka en  kyckligbuljong på kycklingskrovet medans jag då väntade på att den ugnsbakade kycklingen tog färg i ugnen!



Potatis- & purjolöksoppa, Crème Vichyssoise
4 port   

1    stor purjolök   
6    st små potatisar av mjölig sort   
1    st stjälk blekselleri
1    st lagerblad  
50  gr rumsvarmt smör   
1    dl torr sherry   
6    dl ljus kycklingbuljong   
2,5 dl creme fraiche eller grädde       
salt       
vitppeppar från kvarn       
muskot       
finhackad persilja                                                           

1. Skölj purjolöken väl och finhacka, undvik de mörkgröna bladen. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Finhacka bleksellerin.

2. Fräs lök och selleri i en tredjedel av smöret. Slå på sherry och låt koka samman. Tillsätt Kycklingbuljong och potatis samt lite salt och  några tag med pepparkvarnen. Låt koka på svag värme tills potatisen börjar smula sönder.

3. Puréa soppan i en blender eller med mixerstaven så att den blir riktigt slät. Sätt åter över värmen och tillsätt grädde eller creme fraiche (som ger en lite friskare smak). Sjud upp och drag av värmen. Smaka av med salt och peppar samt riv över lite färskriven  muskot. Rör ned resterande smör, dekorera/ smaksätt med hackad persilja.

4. Soppan är nu klar att serveras som en varm soppa. Du kan också röra soppan helt kall över ett isbad och sedan plasta in och ställa över natt i kylen. Soppan kommer nästa dag smaka fantastiskt som en kall aptitretare före middagen. Det är i sitt kalla tillstånd som soppan fått namnet Crème Vichyssoise. Dess ursprung sägs vara amerikanskt, trots sitt franska namn. Ett glas torr sherry är gott till både varm och kall soppa.    

Kycklingbuljong
Koka ett kycklingskrov i vatten med finskuren morot, gul lök, blekselleri och purjolök. Låt lite timjan, ett lagerblad samt vitpeppar koka med. Låt det hela sjuda i 30 minuter. Låt stå och dra i ytterligare 30 minuter. Sila av buljongen och reducera till hälften. Kyl och spara i kylen eller i frysen.
Instagram