Pot au feu på kyckling

28 mars 2012
-
En klar buljong är verkligen njutbar. Len och fin, rik på smak och med små fettpärlor på ytan, het och med lagom sälta. Det är härligt att sörpla i sig en sådan buljong, det ger livsglädje. Om man sedan fyller buljongen med spänstiga lätt söta grönsaker, milt välkokt kött och lite färska örter, ja då kan det bli himmelskt gott.
Det kan bli en Pot au feu! - allt kokt i en och samma gryta.Pot au feu på kyckling
4 port   

4    st klubbor av majskyckling   
1/2    st fänkål   
1    stor palsternacka   
12    små potatisar   
2    st blekselleristjälkar   
1    st gul lök   
1    stor morot   
1    stor gul morot   
3    små blad av savoykål   
4    st kvistar färsk dragon   
1    st lagerblad   
4    dl vitt vin   
1    st vitlöksklyfta               
vitpeppar från kvarn       
salt                   

1. Ansa och skala samtliga grönsaker. Skär fina bitar av selleri, fänkål, lök och savoykål. Tournera morötter, potatis och palsternacka. Spara alla spillbitar från grönsakerna till buljong.

2. Dela kycklinklubban i två lårbitar (utan ben) och själva klubban. Putsa bort överflödigt fett och skin, men låt skinnet sitta kvar på detaljerna. Krydda kycklingbitarna med salt och peppar. Spara ben och rester från kycklingen till buljong.

3. Koka en buljong av kyckling- och grönsaksrester tillsammans med 7 dl vatten och hälften av vinet samt vitpepper, lagerblad, vitlök samt stjälkarna från dragonen. Låt koka i ca 20 minuter.

4. Sila av buljongen och slå den i en kastrull smaka av med salt & peppar. Koka däri de grönsaker som behöver längre koktid, morötter & potatis ca 10 min. Tillsätt övriga grönsaker samt kycklingbitarna, slå på resterande vin. Koka på svag värme ca 15 minuter, under lock. Känn på kyckling och grönsaker så att de är färdigkokta. Drag från värmen och låt stå och dra några minuter. Finhacka dragonbladen och vänd ner med kyckling och grönsaker.

5. Servera i djupa tallrikar med rikligt av buljongen. En sydfransk Chardonnay passar till.   
Instagram