Paté på griskött med aprikos och pistage

30 mars 2012
-
Riktiga karlar fiskar inte, de jagar haj!
Riktiga karlar käkar inte paté!
Riktig karl eller ej, jag älskar paté!
Jag har dessutom lagat mängder av patéer av olika slag. Det är något av det roligaste jag vet. Här finns fritt spelrum för olika smaker och olika ingredienser. Variationsmöjligheterna är oändliga. Det är viktigt att patén innehåller tillräkligt med späck eller annat fett, den får inte bli för torr. Dessutom skall man tänka på att pressa samman patén ordentligt när den tas ur ugnen, det får inte tränga in luft i patén. Väl tillagad så måste man dessutom vänta minst ett dygn innan paten är avsmakningsbar. Den skall vila, så att alla smakerna hinner "sätta sig". Paté tillverkning kräver tid, tålamod och fantasi. Att äta en paté är däremot enkelt, det är bara att skära upp en skiva och njutningen är total. Riktig karl eller ej, smaklig spis!Paté på griskött med aprikos och pistage
10 port   

800 gr fläskhare   
20   gr salt   
1     st vitlöksklyfta       
rosmarin mkt finhackad   
1     dl rödvin   
1     dl sherry   
200 gr späck   
4     korn kryddpeppar   
8     korn svartpeppar   
300 gr kycklinglever   
60   gr pistagekärnor   
100 gr torkade aprikoser   
5     st salviablad, finhackad          
5     st lagerblad
svartpeppar från kvarn                          


1. Putsa köttet och skär bort ytterkanterna av haren, så en helt rektangulär mittbit av köttet återstår. Skär ned denna mittbit i tärningar om 5mm.

2. Mal ytterbitarna av haren samt späcket grovt. Mal kycklinglevern fint.

3. Mortla vitlöken med rödvinet och sherry. Sila bort vitlöken och behåll vinet för marinering.

4. Vänd det malda och det tärnade köttet med saltet samt finhackad rosmarin, salvia, grovmalen svartpeppar och kryddpeppar. Vänd ned vinet . Låt stå att marinera över natt.

5. Finhacka de torkade aprikoserna och vänd ner dem samt pistagekärnorna i smeten.

6. Fyll smeten i en terinne, lägg lagerbladen på rad överst. Lägg på ett lock eller aluminiumfolie. Ställ i ett vattenbad och sätt in i ugnen på 175°C i två timmar. Patén skall ha en kärntemperatur på 73°C.

7. Tag ut terinnen och lägg något tungt ovan för att pressa den samman medans den svalnar. Låt stå över natt före servering.
Instagram