Pasta al Pomodoro e Basilico

3 mars 2012
-
Om min fru får bestämma skulle vi äta pasta med tomatsås ett par gånger i veckan. Jag tror att det är hennes absoluta favoriträtt. Jag är benägen att hålla med - det är gott och trots sina få ingredienser går det att variera i det oändliga. I italien finns det säkerligen lika många recept på tomatsås som det finns mammor. De äter pasta med tomatsås dagligen från norr till söder. Tomatsåsernas huvudstad är Napoli och där använder man oftast passerade tomater. Jag är upplärd med krossade tomater. På sicilien är tomaterna oftast färska och solmogna. Jag lovar att återkomma till de färska tomaterna när säsongen är inne här hemma. Hur som helst så är den rika smaken från tomaterna och dess syrlighet en perfekt kombination med den kokta mjölsmaken i pastan, den syrliga mjölken i parmesanen samt kryddigheten i vitlök och basilika. Detta är ett recept som inte kan misslyckas! Utöver att detta är min frus älsklingsrätt så var "pasta med röd sås" också första valet för Isac & Joline 7 & 6 år som idag var på besök till middagen - lätt val alltså, idag äter vi Pasta al Pomodoro e Basilico!!

Pasta al pomodoro e basilico
4 port   

400 gr pasta   
1/2 st silverlök, finhackad   
1    st själk av blekselleri, finhackad   
1    st vitlöksklyfta   
4    msk olivolja   
1/4 st chilifrukt finhackad   
600 gr krossade tomater       
salt       
grovt hackad färsk basilika       
riven parmesanost eller pecorino romano                                                                   

1. Finhacka lök, chili, och selleri samt krossa vitlöksklyftan. Låt dessa svettas med olivoljan i en bredbottnad kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och ca 2 dl vatten. Koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda i en timma eller längre. Smaka av med salt.

2. Koka pastan al dente i väl saltat vatten. Tomatsås passar med nästan alla pastasorter både färsk och torr pasta. Mest klassiskt är att servera tomatsås med basilika tillsammans med spagetti eller penne, vi valde för kvällen Mezze maniche (som betyder kortärmad)

3, Lyft upp pastan ur vattnet och vänd ner i tomatsåsen tillsammans med en riklig mängd grovhackad basilika och riven parmesanost. I norra italien vänder man ofta med en klick smör för att få en rundare smak men då tappar man syrligheten i tomatsåsen. Servera med extra parmesanost att strö på när du äter samt ett rött bordsvin tex en god men enkel Bardolino.
Enkelt och njutfullt i alla lägen!
Instagram