Kålrabbi & morot glacerad med honung och sesamfrön

12 mars 2012
-
Kålrabbi är en vacker grönsak som oftast glöms bort eller  hamnar i bakgrunden i olika grönsaksblandningar. God att äta som råkost eller lätt buljongkokt med lite smält smör. Här kommer ett recept med lite asiatiska smaker.
I Sverige tycker jag att vi är lite dåliga på att njuta av grönsaker i  sig själva, ofta lagar vi grönsaker som en del i en kött- eller fiskrätt eller enkom för att ha ett tillbehör till köttet. Jag tycker att vi borde utnyttja våra fina grönsaksdiskar i matbutikerna och låta grönsakerna bilda egna rätter. Dessutom skulle vi förmodligen må lite bättre av att inte äta kött varje dag och så ock den jord vi lever på. Varför inte njuta av grönsakerna som en egen huvudrätt eller annars som en förrätt där de får glänsa med sin egen smak och konsistens. Därefter kan ju även tex köttet få sin egen plats i måltiden. Det är ju också ett bra sätt att låta måltiden få ta lite längre tid och ge avkoppling och tid för samtal efter en lång arbetsdag.
 


Kålrabbi & morot glacerad med honung och sesamfrön
4 port   

2    st kålrabbi   
3    st morötter   
30  gr smör   
1    msk honung   
2    tsk vit balsamvinäger eller ciderättika  
1    msk sesamolja   
1    msk sesamfrö       
salt       
peppar från kvarn                                                                           

1. Skala och skär morötter och kålrabbi i vackra bitar, själv föredrar jag att tournera grönsakerna vackert spolformade.

2. Förväll grönsakerna i liten mängd lättsaltat vatten och låt dem koka "al dente". Slå av vattnet och tillsätt smör, honung, balsamvinäger/ ciderättik och sesamolja, peppar från kvarn. Låt grönsakerna glacera på svag värme några minuter så att  kvarvarande vatten kokar in och grönsakerna  blir glansiga och får en karamelliserad yta.

3. Under tiden rostas sesamfröna i en torr stekpanna tilll gyllengul färg.

4. Vänd ner sesamfröna i de glacerade grönsakerna och servera som en förrätt, snacks eller  om du hellre vill som ett tillbehör till tex ugnsbakad lax eller grillade fläskkotletter.    
Instagram