Gratäng på rotselleri och potatis med paranötter, dadlar samt gruyère

4 mars 2012
-
Den här veckan har fokus legat på selleri. Här i norden använder vi främst rotselleri i matlagningen medan man söderöver är mer begiven att använda blekselleri. Att rotselleri fungerar så bra i vår kalla klimat är ju inte konstigt, den klarar ju av att ligga länge i rotfruktskällaren efter skörd och hör därför till de grönsaker som vi faktiskt kan äta färska även i norden mitt i smällkalla vintern. En gratäng värmer gott när man varit ute och njutit av den tidiga vårsolen en kylig dag som denna!
Gratäng på rotselleri och potatis med paranötter, dadlar och gruyère

500  gr rotselleri, skalad    
500  gr potatis, skalad    
1/2   st purjolök    
4     dl grädde    
2     dl mjölk    
100  gr paranötter    
60    gr dadlar, urkärnade    
80    gr gruyère riven        
salt         
peppar från kvarn                                                                    

1. Strimla purjolöken fint och skölj den. Skär potatisen i tunna skivor och  rotsellerin i lika stora och tjocka skivor. Varva potatis, selleri och purjolök i en gratängform. Salta och peppra mellan varven.

2. Finhacka de urkärnade dadlarna och paranötterna strö dem ovanpå. Slå på mjölk och grädde. Ställ in gratängen i nedre delen av ugnen ca 200° C i en timme. Efter 30 minuter, strö över den rivna osten och sänk ugnen till 175°C.

3. Servera gratängen rykande het, som en egen rätt eller som tillbehör till tex fläskkotletter, söndagssteken eller varför inte till ugnstekt kalkon.
1 Terese Eldered:

skriven

Hemma från Göteborg, bonus-vår och mammas matlagning. Den här blir perfekt för solsken och 8 minus. Kalkon lät gott.

Tack!

Instagram