Caesarsallad

Internationella kvinnodagen, 8 mars 2012
-
Ja, inte måste man vara kvinna för att uppskatta en god caesarsallad men jag vet att det är många kvinnor som gör det. Visst är det en fantastiskt god sallad och jag tycker man skall unna sig en väl blandad caesarsallad lite nu och då. Antingen som en egen rätt eller som ett tillbehör till en grillad köttbit eller kyckling. Själv tycker jag att man bör vara försiktig med vitlöken i dressingen och se till så att den inte blir för tjock. Det skall vara sallad med dressing och inte tvärt om.  Ikväll kompletterade vi med en avocado och lättkokt ägg, det blev en perfekt kvällsmåltid!


Caesarsallad 2 port   

1    stort huvud romansallad   
1    st ägg   
1    st vitlöksklyfta, krossad   
3    st sardellfiléer, finhackade   
1    dl finriven parmesanost   
1    tsk dijonsenap   
1    dl olivolja   
2    stänk worchestersås   
1/2 citron saften       
salt & peppar från kvarn       
tunnskuret vitt bröd               

servera gärna med;               
grillad kyckling       
rostad bacon       
ägg och avocado       
grillad köttbit   

1. Plocka isär salladsbladen och skär eller riv i mycket grova bitar. Skölj väl och slunga torr.

2. Koka ägget i två minuter, knäck och skrapa ur innehållet i en  rymlig bunke/ salladskål. Tillsätt senap, pressad citron, finriven parmesan, sardeller och den krossade vitlöksklyftan.

3. Vispa flitigt och montera i oljan i en fin stråle. Låt tjockna något av oljan och arbeta samman en homogen dressing. Lyft upp den krossade vitlöken och smaka av med worchestersås, peppar och ev salt.

4. Bryn de tunnskurna brödbitarna i olivolja eller smör och vänd runt dem i pannan tills de får en gyllenbrun yta och är knapriga.

5. Vänd ner den torra grovt skurna salladen i dressingen och vänd runt väl så att dressingen fördelar sig väl kring salladsbladen. Vänd också ned brödkrutongerna och krydda med peppar

6. Servera omedelbart som en rätt för sig själv eller kompletterat med något av ovanstående förslag eller som en sideorder till dagens grillanrättning!
Är det någon som vet hur man stavar till Caesarsallad???
1 Erik Florén:

skriven

Jag ser att rätten är välskuren. Har månne Brutus, Crassus och Ciccero varit där med dolkarna och hjälpt till?

Troligen bjöd Caesar denna rätt till sin Kleopatra på internationella kvinnodagen då det begav sig. Blev det några sardeller kvar så spara dessa åt mig. Man kan aldrig få nog med sardeller i sitt liv.

2 Patrik Arneke

skriven

Det häftiga med sardeller som smaksättare är att det är en kvarleva av romarnas Garum som var en slags jäst fisksås som användes i den romerska maten som smaksättare och som förhöjare av sälta. Äter man en måltid i Rom idag finner man fortfarande spår av detta användande i maträtterna. Häftigt, med över 2000 åriga traditioner!

Instagram