Brässerad kalvbringa med fänkål och tomat


10 mars 2012

Vi äter på tok för lite bringa till middag. Det är svårt att hitta ett kött som är mer smakrikt än ox- och kalvbringa. Visserligen kräver köttet lite längre koktid men det är det verkligen värt. När bringan väl ligger på tallriken  så är njutningen total. Du måste prova, hjälp till att efterfråga bringa i köttdisken det är en styckdetalj som kräver ett uppsving. Om två miljoner människor anstränger sig för att rösta på melodifestivalen en dag som denna så måste väl några av er kunna bidra med att efterfråga och öka tillgången på bringa i matbutiken. Kom igen, det är vansinnigt gott!

Brässerad kalvbringa med fänkål och tomat 2-4 port   

1000    gr kalvbringa på ben, sågade    
1    st fänkål   
2    st lök   
300    gr cocktailtomater   
2    dl vitt vin   
1    st vitlöksklyfta   
1/2    st chilifrukt   
2    st lagerblad   
15    st blad av färsk salvia       
salt       
peppar från kvarn       
ev lite majsena för toppredning       
olivolja                                           

1. Skär kalvbringan i portionsbitar, se bilden. 2. Klyfta och skär fänkålen i stora bitar, klyfta löken, halvera cocktailtomaterna.

3. Bryn kötttet runtom i lite olivolja tillsammans med vitlöksklyfta och chili. Bryn även med lök och fänkål krydda med salt och peppar. Tillsätt salvia, lagerblad och cocktailtomater samt det vita vinet. Fyll på med vatten så att det täcker upp till 2/3 av köttet. Lägg på ett lock och låt brässera i ca 2 timmar.

4. Mot slutet av koktiden kan man lyfta av locket så att skyn får reducera sig något. Smaka av med salt och peppar och om önskas toppred med lite majsena. Köttet är klart när det känns mjukt och släpper lätt från en gaffel.

5. Servera med riklig mängd av skyn och grönsakerna. Önskas potatis eller ytterligare grönsaker så servera det till.

Instagram