Brässerad endive

5 mars 2012
-
Endive är en bitter-ljuv upplevelse, en vuxen smak, uppskattad av vissa och ratad av några. Själv är jag förtjust i denna belgiska sallad som är lika god både varm som kall. Sältan gör att bitterheten mildras något och likaså har syra i form av citrus eller vinäger en mildrande inverkan. Endive odlas i mörker och på så sätt undviks klorofyll att färga salladen grön. Tur är det för annars hade den blivit olidligt besk. Det finns både röd och blek endive.
I dett recept har jag använt den röda varianten men den bleka fungerar lika bra. Vill man så kan man tillsätta lite grädde eller creme fraich i slutet på tillagningen, men jag tycker att det blir godas just så här.


Brässerad endive
4 port

8        st endiver   
1        st apelsin zest & juice   
1        st citron juice   
2        dl vitt vin   
2        msk strösocker   
100    gr smör       
salt       
peppar från kvarn                                                                                   

1. Rensa bort eventuella dåliga blad på endiven.

2. Smörj en plateau med hälften av smöret lägg i endiverna intill varandra i plateaun, krydda med socker, salt och peppar.

3. Riv zest av apelsinen och strö ovanpå endiverna. Pressa juice av apelsinen samt citronen och slå detta tillsammans med vinet över endiverna. Lägg på ett lock och sätt på het platta.

4. Koka upp och låt brässera i 10 minuter, lyft av locket och fortsätt  att koka tills vätskan är halverad. Lägg på locket och ställ in i ugnen 175°C i en timme. Efter 40 minuter tas locket bort. Tag ut plateaun ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 200°C. Vänd försiktigt på endiverna, lägg på resetn av smöret i tunna skivor och ställ åter in i ugnen ca 10 minuter tills endiverna fått en vacker gyllene yta.

5. Tag ut ur ugnen och servera som egen grönsaksrätt eller som tillbehör till ljust kött. Endiverna får en härligt syrlig och bitter smak som gifter sig väl med en kalvescalope eller grillad kyckling. Det går bra att använda både röd och grön endive och om man inte upskattar för mycket beska så tillsätt lite mer socker eller honung.
Instagram