Somrig potatissallad med varmrökt lax


Midsommardagen, 23 juni 2012
-
Midsommardagen är en återhämtningens dag då är det skönt att ta det lite lugnt, njuta av vila och kanske äta lite lättare och framför allt mer lättlagad mat. Något av den godaste sommarmaten jag vet är varmrökt fisk och den är god att äta med en fräsch sallad på färskpotatis. Var noga med att inte koka potatisen för länge så att den behåller sin spänst. Att blanda tomat, gurka och äpplen i potatissalladen ger olika texturer som gör den god och intressant att äta. Var inte feg med smaksättningen! Är du förtjust i pepparrot så är det utmärkt gott att riva ned lite färsk sådan. Här på Åland där jag befinner mig hittar man väldigt god varmrökt fisk, framförallt sik och lax. Godast blir den om man värmer den en liten stund före servering. Smaklig och spis!
 
 
Potatissallad med gurka & tomat    6-8 port   
 
700 gr färskpotatis   
1    st gurka   
3    st tomater   
2    st äpplen   
2    msk hackad dill   
2    msk hackad gräslök   
2    msk kapris   
2    msk ciderättika/ rödvinsvinäger  
1    dl olivolja   
1    st rödlök       
peppar från kvarn                                                           
 
1. Skrapa och koka färskpotatisen och låt den svalna, skär i skivor.
 
2. Skala och kärna ur gurkan. Skär den i centimeterstora tärningar. Skär ned tomaterna i tärningar, skala äpplen och skär ned i tärningar. Lägg i en stor skål.
 
3. Finhacka rödlöken och blanda samman olivolja, ciderättika/ vinäger, lök, dill, gräslök och kapris till en dressing. Krydda med salt och peppar.
 
4. Vänd ner dressingen över grönsakerna och vänd sedan ned den skivade färskpotatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå att dra i rumstemperatur i 20 minuter. Vänd runt och servera till varmrökt lax eller sik. Salladen är också god till skivad rökt skinka.
Servera ett sydfranskt rosévin till.  
 
 
 
© Patrik Arneke, Smaka & Se,  patrik.arneke@telia.com
Instagram